Iveco Group se retrage din Rusia, transferând participaţia deţinută la o companie mixtă din această ţară partenerului său local

Producătorul italian de camioane şi autobuze Iveco Group a decis să se retragă din Rusia, transferând participaţia deţinută la o companie mixtă din această ţară partenerului său local, după ce a luat în considerare această măsură timp de luni de zile, ca urmare a invadării Ucrainei de către Moscova, a declarat miercuri directorul general Gerrit Marx, transmite Reuters.

Iveco deţine o participaţie de 33% la joint venture-ul AMT, pentru asamblarea camioanelor cu un partener local.

La începutul acestui an, Marx a spus că Iveco a început să evalueze dacă să părăsească compania mixtă şi că, între timp, şi-a suspendat participarea la activităţile acesteia.

”Decizia a fost luată, ne-am transferat pachetul de acţiuni către (fostul) partener local, suntem plecaţi”, a spus Marx în cadrul unei prezentări organizată de companie la Torino.

Compania mixtă AMT a fost înfiinţată în 1994 şi avea un plan de a produce între 600-700 de camioane în acest an.

”După ani de cooperare, transferul va dura ceva timp”, a spus Marx.

Întrebat despre condiţiile financiare ale tranzacţiei, acesta a răspuns: ”Aici nu este o chestiune de finanţare”.

Iveco a mai spus miercuri că va colabora cu Hyundai Motor HTWO pentru a echipa viitoarele sale autobuze alimentate cu hidrogen din Europa cu sisteme de celule de combustie proiectate de marca de mobilitate cu hidrogen a grupului sud-coreean.

Cele două grupuri au semnat la începutul acestui an un acord preliminar, pentru a explora colaborarea pe tehnologia vehiculelor partajate, aprovizionarea comună şi furnizarea reciprocă.

Iveco nu a furnizat condiţiile financiare ale colaborării. Şeful diviziei de autobuze a Iveco, Domenico Nucera, a declarat că compania plănuieşte să producă peste 3.000 de autobuze cu emisii zero şi scăzute în următorii ani, începând din 2023, în uzina sa din oraşul Foggia, în sudul Italiei.

”Dacă feedback-ul pieţei este pozitiv, scopul nostru este să continuăm cu o rată anuală de 1.000 de unităţi”, a spus el.

Iveco a alocat investiţii în cercetare şi dezvoltare de aproximativ 450 de milioane de euro în Italia, pentru acest an.

Grupul a mai spus miercuri că a semnat un memorandum de înţelegere cu compania de mobilitate partajată din SUA Via, pentru o posibilă cooperare viitoare în transportul public şi servicii digitale pentru autobuze.

Related posts