Uzina Mecanică București ar putea construi Jeep-uri militare

Compania Fiat Chrysler Automobiles – care deține brandul Jeep – este interesată de un parteneriat cu Uzina Mecanică București iar o întâlnire preliminară în acest sens a avut loc marți, la București, la eveniment participând reprezentanți din partea română și din partea companiei străine.

Reprezentanții Companiei Naționale Romarm și ai Uzinei Mecanice București au declarat că un acord privind asamblarea de automobile de tip Jeep în România ar fi o oportunitate pentru uzina din România care, în prezent, funcționează la aproximativ 10% din capacitate.
La întâlnire a participat și Dean Thompson, Însarcinatul cu afaceri al SUA în România ad-interim.
Fiat Chrysler Automobiles și-a manifestat interesul de a realiza un parteneriat cu industria națională în ceea ce privește vehiculele militare 4×4 Jeep J8 iar, potrivit reprezentanților români și străini, proiectul este unul complex, gama de produse putând fi extinsă și pentru alte vehicule necesare sistemului de aparare, ordine publică și securitate națională.

Directorul general al Companiei Naționale Romarm, Floarea Șerban, a spus că propunerea este una “extrem de importantă”, care ar putea “demara concret procesul de revitalizare a industriei naționale de apărare care, din păcate, a ajuns la praguri critice”.
Aceasta a precizat că, în funcție de numărul de vehicule, uzina din București s-ar putea ocupa de la asamblarea unor componente până la fabricarea unor părți ale respectivelor vehicule. “Situația Uzinei (Mecanice București — n.r.) este una din cele mai critice din istoria acestei unități”, a adăugat directorul Romarm, adăugând că, în trecut, în acest loc din București au fost realizate peste 1.100 de tancuri.

La rândul său, Dean Thompson a văzut un eventual acord ca fiind “o oportunitate”.
“Încercăm să îmbunătățim relațiile comerciale și economice, în mare, între SUA și România (…) E important ca România să decidă de ce echipamente are nevoie, ce strategie are și să pornească de acolo”, a spus oficialul american.
MApN urmează să primească, începând de anul viitor, 2 la sută din PIB. Pe baza acestei decizii politice MApN își dă seama care este bugetul de care dispune pe următorii zece ani și aici lucrează la un plan de dotare. La rândul său, Toader Ulise, director general al Uzinei Mecanice București, a arătat că în prezent, uzina bucureșteană funcționează la 10% din capacitatea sa.

Related posts