UNTRR solicitã ASF modificarea legislației pentru ca firmele de transport rutier din România sã-și poatã suspenda asigurãrile RCA fãrã depunerea plãcuțelor de înmatriculare

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitã Autoritãții de Supraveghere Financiarã (ASF) modificarea legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de rãspundere civilã auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și a Normei nr. 20/2017 privind asigurãrile auto din România, astfel încât firmele de transport rutier din România afectate de criza noului coronavirus sã-și poatã suspenda asigurãrile RCA fãrã a depune plãcuțele de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.
Deși aceastã posibilitate este prevãzutã în cadrul legii 132/2017, nu poate fi operatã deoarece nu existã o procedurã pentru returnarea plãcuțelor de înmatriculare.

Din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mãrfuri românești care realizeazã transport rutier internațional au raportat o scãdere de 80% a afacerilor. În plus, firmele de transport rutier de mãrfuri care activeazã în zona de automotive înregistreazã scãderi de 100%, dupã ce în Europa industria de automotive s-a oprit, iar în România mai multe fabrici precum Dacia, Ford sau Pirelli și-au suspendat activitatea.
În cazul transportului rutier național de persoane – linii regulate – numãrul de pasageri a scãzut cu 60-70%, iar pentru transportul de persoane ocazional scãderea este aproximativ 100%. În cazul transportului rutier de persoane internațional scãderea este de aproximativ 100%.

Astfel, firmele de transport rutier nu-și pot folosi activele și de aceea este necesarã o suspendare a asigurãrilor RCA.

Transportatorii au solicitat Guvernului suspendarea plãții finanțãrilor (credite, leasing) și asigurãrilor auto obligatorii – RCA contractate de firmele de transport rutier din România, pentru o perioadã de 3 luni, în condițiile în care aproape 80% din companiile de transport rutier sunt în pragul insolvenței și sunt nevoite sã opreascã vehiculele în parcãri.

Related posts