UNTRR cere Comisiei Europene desecretizarea scrisorii referitoare la normele asigurării RCA

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunţat vineri că a transmis o adresă către Comisia Europeană (CE) prin care solicită în continuare desecretizarea scrisorii primite de la CE în data de 19 iulie 2018, de punere în întârziere cu privire la normele referitoare la asigurarea auto obligatorie RCA.

Totodată, patronatul a prezentat situaţia de criză prin care a trecut piaţa asigurărilor RCA în perioada 2014 – 2016 şi motivele pentru care legislaţia actuală, din domeniul asigurărilor RCA, ar trebui menţinută.

”În urma intervenţiilor iniţiale ale UNTRR, Comisia Europeană a răspuns UNTRR, prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP), în sensul că se opune divulgării scrisorii de punere în întârziere din 19 iulie 2018 transmisă Guvernului României, deoarece nu poate fi invocat interesul public”, se arată în comunicat.

Totodată, UNTRR a transmis CE că, prin modificarea legislaţiei RCA actuale, vor fi afectate peste 7,6 milioane de autovehicule din România şi deţinătorii acestora, ceea ce reprezintă peste o treime din populaţia României.

”Orice solicitare de modificare a legislaţiei trebuie cunoscută de toţi actorii din piaţă, iar aici ne referim la clienţi, la cei care plătesc asigurările RCA, şi nu doar de companiile de asigurări. Uniunea Europeană este structurată pe dialog şi transparenţă, iar rolul Comisiei Europene este de a informa cât mai bine cetăţenii de orice modificare cu impact financiar asupra acestora, în condiţiile în care piaţa RCA din România se ridică la 1 miliard de euro anual”, se arată în comunicat.

UNTRR consideră că, potrivit aceluiaşi articol invocat de CE, scrisoarea primită de autorităţile române în 19 iulie, de punere în întârziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ar trebui desecretizată, întrucât impactul acesteia reprezintă ”un interes public superior care justifică divulgarea conţinutului documentului în cauză”.

”UNTRR consideră inadmisibilă abordarea Comisiei Europene de a ţine secret o scrisoare cu impact financiar uriaş pentru 7,6 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene şi solicită sprijinul Guvernului, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Afacerilor Externe şi Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru desecretizarea scrisorii din data de 19 iulie 2018”, se arată în comunicat.

Patronatul atrage atenţia că, pentru a aduce modificări echilibrate actualei legislaţii RCA, conţinutul scrisorii ar trebui desecretizat, în caz contrar existând riscul să fie avantajate doar companiile de asigurări, fiind recreate condiţiile revenirii la tarifele – peste 5.000 de euro/an pentru un autocamion la clasa de bază B0, chiar peste 10.000 – 20.000 euro pentru cele care înregistrau daune, indiferent de valoarea acestora – şi situaţia de criză de la mijlocul anului 2016.

viewscnt

Related posts