Regulile de circulație în sensul giratoriu – pregătite să fie schimbate într-un proiect de lege

Mai mulți parlamentari vor să modifice Codul rutier pentru a clarifica regulile de circulație în sensul giratoriu. Mai exact, sensul giratoriu ar urma să fie definit drept un drum principal cu sens unic și traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă, conform unei inițiative legislative.

Astfel, din noua definiție a sensului giratoriu va fi eliminată ideea de intersecție. În prezent, Codul rutier include în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată și intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu. Potrivit parlamentarilor, Codul rutier actual nu reglementează și situația în care în sensul giratoriu sunt mai multe benzi de circulație, iar prevederile legislative din prezent pot produce confuzie și erori prin greșita definire a sensului giratoriu ca fiind o intersecție.

„Sensul giratoriu nu poate fi considerat a fi o intersecție, pentru că înăuntrul sensului giratoriu există elemente comune care se intersectează, doar între drumurile secundare și drumul principal reprezentat de sensul giratoriu. Astfel, șoferii care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele sunt obligați să semnalizeze din timp și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. De asemenea, aceștia trebuie să semnalizeze schimbarea direcției de mers pe întreaga durată a manevrei. Părăsirea sensului giratoriu va fi considerată ”schimbare a direcției de mers”.

Concret, în cazului unui sens giratoriu cu mai multe benzi, participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care dorește să părăsească sensul giratoriu la a doua ieșire, va trebui să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu.

Related posts