Primul blindat româno-german va ieşi pe poarta uzinei de la Moreni în anul 2020

Primul blindat româno-german va ieşi de pe linia de producţie în anul 2020, la fabrica de la Moreni, acesta fiind produs de compania mixtă Romanian Military Vehicle Systems (RMVS), în care Romarm – Filiala Societatea Uzina Automecanică Moreni S.A. deţine 50% dintre acţiuni, iar restul este în proprietatea nemţilor de la Rheinmetall, se arată într-un comunicat de presă al societăţii germane.

Rheinmetall este partenerul României în producţia blindatelor AGILIS la fabrica de la Moreni. De asemenea, compania germană ar putea produce, la Moreni, camioane militare din familia Hx pe care vor fi montate toate elementele sistemului Patriot achiziţionate de la companiile americane Raytheon şi Lockheed Martin.

În plus, Rheinmetall participă la licitaţia Ministerului Apărării Naţionale pentru achiziţia a 173 de camioane militare.

La finalul anului 2017, compania mixtă româno-germană Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) a primit aprobarea de la Consiliul Concurenţei şi a fost înscrisă în Registrul Comerţului. În noua companie, cu sediul la Moreni (judeţul Dâmboviţa), un pachet de 50% din acţiuni este deţinut de Compania Naţională Romarm S.A. – Filiala Societatea Uzina Automecanică Moreni S.A. (UAM), iar restul de Rheinmetall.

Primul produs construit la Moreni, în parteneriat cu Rheinmetall, este transportorul blindat pentru trupe (TBT) “8×8 AGILIS”, bazat pe o soluţie de cercetare româno-germană. Proiectul AGILIS va presupune construirea a circa 400 de transportoare blindate amfibii pentru MApN, primul urmând să iasă pe poarta uzinei în anul 2020.

La ora actuală, Rheinmetall derulează cu armata germană un contract de aproape un miliard de euro pentru modernizarea flotei de vehicule militare. Astfel, în cadrul unui contract semnat pe o perioadă de şapte ani, divizia MAN Military Vehicles va livra 2.200 de vehicule de tip Hx2 care vor înlocui camioanele KAT I, vechi de aproape 40 de ani şi care nu mai îndeplinesc standardele militare actuale.

“În prima fază a contractului, vor fi livrate 558 de camioane (valoarea lotului se ridică la aproape 240 de milioane de euro). Majoritatea componentelor cheie – motoarele, sistemele de transmisie, osiile vor fi produse în Germania, însă vehiculele vor fi asamblate în fabrica Rheinmetall din Viena (RMMV). Livrarea acestui prim lot va avea loc în intervalul 2018-2021. Cu cele 10.000 de vehicule militare vândute în întreaga lume, Hx2 reprezintă unul dintre modelele cel mai larg utilizate la nivel mondial, în operaţiuni extrem de variate. Faptul că familia de camioane Hx2 are o prezenţă cvasiglobală – lista actuală a ţărilor care au achiziţionat Hx2 cuprinde Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Danemarca, Norvegia şi Suedia – oferă Rheinmetall un avantaj important în materie de interoperabilitate şi logistică”, se arată în comunicatul citat.

Rheinmetall este unul dintre cei mai importanţi furnizori de sisteme şi echipamente pentru forţele militare terestre, cu un portofoliu diversificat de vehicule tactice şi logistice.

Cu sediul la Düsseldorf şi o istorie de 128 de ani, Rheinmetall AG este un grup integrat de tehnologie listat pe piaţa de capital şi împărţit în două mari zone operaţionale: apărare şi auto.

În 2016, grupul avea 23.000 de angajaţi şi a generat vânzări de aproape 5,6 miliarde de euro. Rheinmetall este unul dintre cei mai mari contractori europeni din industria de apărare globală şi lider de piaţă în domeniile mobilităţii ecologice şi tehnologiei de securitate.

Related posts