China: Exporturile au scăzut semnificativ în perioada ianuarie-februarie 2020 din cauza epidemiei

Exporturile Chinei s-au contractat semnificativ în primele două luni din acest an, iar importurile au încetinit, din cauza epidemiei de coronavirus (Covid-19), care a dus la masive întreruperi ale operaţiunilor comerciale, transmite Reuters.

Datele sporesc temerile că avansul celei de-a doua economii mondiale s-a înjumătăţit în primul trimestru din 2020, ajungând la cel mai slab ritm de creştere din 1990, în condiţiile în care epidemia şi măsurile stricte adoptate de Guvern pentru a o ţine sub control au afectat semnificativ producţia fabricilor şi au dus la scăderea masivă a cererii.

Exporturile au scăzut în perioada ianuarie-februarie 2020 cu 17,2%, comparativ cu primele două luni din 2019, arată datele publicate sâmbătă de autorităţile vamale. Este cel mai semnificativ declin din februarie 2019 şi vine după un avans de 7,9 în decembrie. Analiştii se aşteptau la o scădere de 14%.

Importurile au scăzut cu 4% în primele două luni din acest an, faţă de perioada ianuarie-februarie 2019, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 14%. În decembrie, importurile au crescut cu 16,5%.

În perioada ianuarie-februarie 2020, China a înregistrat un deficit comercial de 7,09 miliarde de dolari, iar analiştii estimau un excedent de 24,6 miliarde de dolari.

Deşi numărul noilor infecţii în China este în scădere, mulţi analişti cred că va dura mai mult decât se estima până când se vor redeschide afacerile, iar producţia ar putea să nu revină la un ritm normal până în aprilie.

Aceste întârzieri ameninţă să aibă efecte negative mai îndelungate şi mai costisitoare asupra economiilor principalilor parteneri comerciali ai Chinei, mulţi fiind puternic dependenţi de piesele şi componentele produse în statul asiatic.

În perioada ianuarie-februarie 2020, excedentul comercial al Chinei pe relaţia cu SUA s-a situat la 25,37 miliarde de dolari, conform calculelor Reuters, faţă de un excedent de 42,16 miliarde de dolari în primele două luni din 2019.

Autorităţile de la Beijing au accelerat măsurile de sprijin, oferind credite ieftine companiilor afectate de epidemie şi alte facilităţi. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Executivul chinez urmează să anunţe noi măsuri care să atenueze impactul epidemiei asupra economiei.

Related posts