Autovehiculele cu ITP expirată nu vor mai avea dreptul să circule

Autorităţile instituie măsura de suspendare de drept a înmatriculării pentru autoturismele care au Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) expirată, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

“Situaţiile în care se propune producerea suspendării de drept a înmatriculării vizează următoarele: – noul proprietar (cumpărător) nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului; – expirarea / anularea inspecției tehnice periodice a vehiculului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Suspendarea înmatriculării este o “operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public”.

“Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine şi la data expirării sau, după caz, a anulării inspecţiei tehnice periodice şi încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică. (…) Autoritatea competentă de înmatriculare, respectiv Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor înregistrează suspendarea înmatriculării în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate. Datele referitoare la suspendare se șterg după 5 ani de la data încetării acesteia.”, scrie şi în proiectul de act normativ.

Aşadar, mare atenţie la data de expirare a Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP), care este trecută pe certificatul de înmatriculare. Dacă ITP, care se face acum din doi în doi ani pentru autoturisme, a expirat, nu veţi mai putea circula cu autoturismul.

Related posts