UNTRR solicită autoritățile române să apere interesele transportatorilor în fața Președinții Austriece a CE

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR ne-a trimis un comunicat în care își exprimă îngrijorarea cu privire la proiectul periculos de compromis al actualei Președinții Austriece a Consiliului Uniunii Europene privind pachetul mobilitate 1, prin care se propune restricționarea abuzivă a transporturilor rutiere internaționale în UE, reprezentând un pas înapoi de la realizarea spațiului european unic al transporturilor conform obiectivelor Cartei Albe a Comisiei Europene și libertăților fundamentale privind circulația în UE, la care România a aderat în 2007.

Transportatorii susțin că Pachetul Mobilitate 1 cuprinde inițiative importante de modificare a legislației europene în domeniul transporturilor rutiere cu impact direct asupra activității transportatorilor rutieri români în UE. Deși Pachetul Mobilitate 1 a fost publicat de Comisia Europeană anul trecut, pe 31.05.2017, până în prezent Parlamentul European și Consiliul de Transport UE nu au putut ajunge la un compromis echilibrat în ceea ce privește propunerile legislative de modificare a regulilor de acces la piața europeană de transport rutier, regulilor privind timpii de conducere și de odihnă pentru șoferii profesioniști în UE și legii speciale de aplicare a Directivei detașării în sectorul transporturilor rutiere.

Recent, actuala Președinție Austriacă a Consiliului UE a prezentat un proiect periculos de compromis cu privire la aspectele majore nerezolvate în cadrul primului pachet de mobilitate, modificând propunerile Comisiei Europene în direcția dorită de Alianța Rutieră a Statelor Vest- Europene.
Tramsportatorii solicită Ministerului Transporturilor și Reprezentanței Permanente a României la UE să continue să susțină interesele transportatorilor români și să respingă ferm compromisul propus de Președinția Austriacă, respectiv:
– Propunerea inacceptabilă privind aplicarea directivei detașării lucrătorilor la toate operațiunile de transport rutier internațional, cu exceptarea operațiunilor de transport rutier bilateral definite extrem de restrictiv de către Președinția Austriacă. Această propunere urmărește reducerea semnificativă a transporturilor rutiere internaționale operate de transportatorii români în UE cu consecințe negative asupra economiei României, în condițiile în care, reamintim că transportul rutier de mărfuri este principalul contributor la exportul de servicii al României, conform datelor BNR. UNTRR, alături de peste 50 de asociații profesionale de transport rutier din 24 de State Membre, inclusiv din Austria, au semnat Declarația comună împotriva aplicării Directivei Detașării Lucrătorilor la operațiunile de transport internațional – ultima variantă a acestei Declarații, cu un număr în continuă creștere de semnatari, poate fi consultată pe site-ul www.untrr.ro și pe site-ul http://www.stopneoprotectionism.eu/ .
– Propunerea inacceptabilă de restricționare a cabotajului prin introducerea unei perioade de “răcire”(cooling off) de 14 zile, după ultima operațiune de cabotaj înainte ca un transportator român să poată efectua alte operațiuni de cabotaj în același stat membru cu același vehicul. Este revoltătoare introducerea oricărei obligații privind “întoacerea acasă a vehiculelor” și reamintim că propunerea similară a raportorului TRAN, Eurodeputatul Ertug (Germania) a fost respinsă în plenul Parlamentului European din acest an.
De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea privind propunerile Președinției Austriece legate de obligația întoarcerii acasă a șoferilor profesioniști, precum și privind retro-echiparea camioanelor cu noul tahograf inteligent, generând costuri nejustificate transportatorilor români legate de interesul Statelor Alianței Rutiere de a utiliza tahograful inteligent ca instrument de control pentru detașare și cabotaj.
“Considerăm că Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor și Reprezentanța Permanentă a României la UE are misiunea importantă de a apăra interesele României și ale transportatorilor rutieri români la Bruxelles. În acest context, UNTRR solicită Ministerului Transporturilor și Reprezentanței Permanente a României la UE ca în cadrul dezbaterilor pe marginea pachetului de mobilitate 1 cu Președinția Austriacă și în cadrul Consiliului de Transport al UE să respingă ferm propunerile abuzive din actualul proiect de compromis al Președinției Austriece” concluzionează UNTRR în comunicatul trimis.

Related posts