The Iron Knight – un camion special care va doborî recorduri

The Iron Knight este rezultatul unei colaborări între tehnicienii, inginerii și designerii de la Volvo Trucks. Cu excepția motorului și a transmisiei I-Shift Dual Clutch fabricate în serie, autocamionul are o construcție specială. Având la dispoziție în permanență o putere de 2.400 CP, autocamionul va încerca să stabilească noi recorduri internaționale de viteză. Pe data de 24 august, cursa pentru stabilirea recordului va fi transmisă pe canalul Volvo Trucks de pe YouTube.

O provocare dificilă și un proiect de vis pentru cei pasionați de tehnică. Astfel a descris echipa din spatele modelului The Iron Knight sarcina de a proiecta acest autocamion special. Lanțul cinematic se bazează pe aceeași unitate montată pe modelul Volvo FH de serie, dar motorul a fost adus până aproape de limite pentru a produce o putere maximă.

„The Iron Knight este un exemplu perfect care demonstrează competența și forța inovatoare a companiei Volvo Trucks. Totodată, am dorit să creăm noi abordări ale soluțiilor tehnice și de proiectare. Intenția noastră este de a transfera unele dintre aceste elemente pe autocamioanele noastre fabricate în serie”, spune Claes Nilsson, Președinte și CEO Volvo Trucks.

Motorul autocamionului construit special pentru doborârea recordurilor, montat în mijloc, este o unitate D13 modificata semnificativ, cu intercooler răcit cu apă și patru turbocompresoare, care produce 2.400 CP și un cuplu de 6.000 Nm. Sistemele electrice și electronice au fost reduse și software-ul a fost reprogramat. Toate acestea pentru ca motorul perfect reglat să poată comunica în mod optim cu transmisia I-Shift Dual Clutch, același model care este montat pe autocamioanele Volvo FH fabricate în serie. Singura ajustare la nivelul cutiei de viteză este ambreiajul ranforsat care este necesar pentru a gestiona cuplul extrem de înalt.
„Pentru a doborî un record mondial de viteză, este necesară o performanță excepțională. I-Shift Dual Clutch este cea mai bună transmisie posibilă în acest sens, deoarece menține cuplul pe roata motoare în timpul schimbării treptei de viteză, exact ca o mașină de curse. Datorită acestui element, The Iron Knight poate accelera fără a pierde timp prețios atunci când schimbă treptele de viteză”, explică Niklas Öberg, inginer de testare la Volvo Trucks.

The Iron Knight este un tribut adus modelului Volvo FH. Tehnologia și designul se completează reciproc și absolut toate detaliile, de la grila frontală, până la deflectoarele laterale, îndeplinesc o funcție precisă.

„Cabina este construită din fibră de sticlă și este proiectată pentru a învinge rezistența aerului până la un minimum absolut. Deflectoarele laterale conferă autocamionului un aspect impresionant, cu circuitele mari de aer care alimentează autocamionul cu aer pentru răcire. The Iron Knight are un design atrăgător, care emană forță, inspirat din modelul actual Volvo FH. Este suficient să privești vehiculul pentru a realiza că este un autocamion extrem de rapid. Chiar și atunci când staționează, pare că este în mișcare”, spune Nigel Atterbury, designer senior la Volvo Trucks.

Avându-l în spatele volanului pe șoferul de curse Boije Ovebrink, The Iron Knight va încerca să doboare recordul mondial la două categorii: 500 și 1.000 de metri cu pornire de pe loc. Pe data de 24 august, veți avea posibilitatea să vizionați cursa pentru doborârea recordurilor pe canalele Volvo Trucks de pe rețelele de socializare.

The Iron Knight – un autocamion construit pentru a doborî recorduri

– Cu o putere de 2.400 CP și un cuplu de 6.000 Nm și cântărind 4,5 tone, The Iron Knight are un raport putere-greutate de peste 0,5 CP/kg.

– Motorul montat în mijloc este o unitate D13 modificată semnificativ, cu intercoolere răcite cu apă și patru turbocompresoare.

– Transmisia I-Shift Dual Clutch menține furnizarea cuplului în timpul schimbării treptelor de viteză. În afara ambreiajului ranforsat (discurile și plăcile de presiune sunt fabricate dintr-un material sinterizat), The Iron Knight utilizează aceeași cutie de viteze care este montată pe autocamioanele Volvo FH fabricate în serie.

– Sistemul electronic este menținut la un nivel minim pentru a reduce greutatea vehiculului.

– Software-ul a fost reprogramat pentru a permite o performanță înaltă.

– Cabina este optimizată aerodinamic și este fabricată din fibră de sticlă. Prizele de aer mari din deflectoarele laterale alimentează autocamionul cu aer pentru răcire.

Autocamioanele Volvo Trucks care au doborât anterior recorduri

The Iron Knight nu este primul autocamion Volvo Trucks care doboară recorduri. În 2007, „The Wild Viking” (1.600 CP) a doborât recordul oficial FIA pentru distanța de 1.000 de metri cu pornire de pe loc, având o viteză medie de 158,8 km/h. A urmat autocamionul hibrid „Mean Green” (un motor diesel de 1.800 CP și un motor electric de 300 CP) care, în 2011, a stabilit două recorduri mondiale la categoria hibrid: 1.000 de metri, la o viteză medie de 152,2 km/h și 500 de metri, la o viteză medie de 115,4 km/h. La sfârșitul verii anului 2016 a sosit timpul pentru o a treia performanţă de talie mondială.

Related posts