RATB vrea autobuze ultradotate

RATB a stabilit că ecranele LCD pentru pasageri, camerele video şi cu un sistem automat de numărare a călătorilor vor fi dotări obligatorii pentru cele 500 de noi autobuze ce vor fi cumpărate de municipalitate.

Regia pregăteşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru achiziţia a 500 de autobuze noi. Până în prezent au fost stabilite principalele criterii de selecţie şi obligaţiile pe care producătorii trebuie să le îndeplinească pentru ca vehiculele acestora să poată fi înscrise în licitaţie.

Astfel, autobuzele trebuie să fie dotate cu motoare diesel Euro 6, controlat electronic, având inclus sistem de diagnoză, control şi refacere a parametrilor. Capacitatea de transport trebuie să fie de minimum 100 persoane, din care 24-32 pe scaune. Lungime vehiculului trebuie să fie de cel mult 12 metri, înălţimea 3.5 metri maximum, iar lăţimea maximă de 2.55 metri. Podeaua va fi coborâtă pe toată suprafaţa disponibilă pentru pasagerii in picioare, iar pentru persoanele cu dizabilităţi să fie asigurată o rampă mecanică, dotată cu senzori care să nu permită plecarea de pe loc a autobuzului cu rampa desfacută.

Întrucât o mare problemă a autobuzelor care circulă în prezent în Bucureşti o reprezintă lipsa aerului condiţionat, noile vehicule de transport în comun trebuie să fie dotate cu instalaţie de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat atât pentru călători, cât şi pentru cabina şoferului, iar ferestre laterale să fie tip ,”geam culisant” cu o suprafaţă de aproximativ 1/3 din suprafaţa totală a ferestrei.

Toate cele 500 de noi autobuze trebuie să fie dotate cu echipament de supraveghere video şi în interior şi în exterior, cu echipament de informare audio-video a călătorilor – ceea ce presupune montarea unui monitor tip LCXD/TFT, cu sistem de taxare tip RATB, şi cu echipament de numărare a călătorilor.

De asemenea, autobuzele vor avea sisteme integrate de gestiune şi diagnosticare electronică ce vor fi conectate la un server central al RATB, precum şi un sistem de management al traficului.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti nu a stabilit încă preţul pe care îl va plăti pentru achiziţionarea celor 500 de autobuze, pentru că aşteaptă rezultatele uni studiu de piaţă care va începe săptămâna viitoare. RATB va cere principalilor producători de vehicule de transport în comun din Europa un cost estimativ al unui autobuz dotat conform criteriilor Regiei, iar în funcţie de răspunsul producătorilor, se va stabili şi valoarea licitaţiei.

Related posts