Proteste ale transportatorilor pe 14-15 septembrie

Transportatorii au anunțat vineri că vor declanșa un protest național împotriva scumpirii RCA în perioada 14-15 septembrie, dacă Guvernul nu ia măsuri.

Până atunci, începând de marți, 16 august și ulterior, în fiecare prima zi lucrătoare a săptămânii, autovehiculele de marfă vor circula cu viteză redusă până la limita evitării oricărui pericol cel puţin două ore (în intervalul orar 10.00-12.00), în semn de avertisment, pe modelul protestelor RCA anterioare din Alba, Brașov, Cluj, Baia Mare.
De cealaltă parte, asigurătorii membri UNSAR au atenționat vineri asupra frecvenței ridicate a catastrofelor de pe șosele în care sunt implicați transportatorii – trei decese și nouă răniți doar în ultimele 24 de ore.
„După un an de negocierii cu autoritățile, nemulțumirile transportatorilor au crescut în loc să se reducă. Polița RCA s-a triplat ca valoare. De aceea, COTAR invită toți transportatorii, indiferent de forma de activitate, taxi, transport marfă sau călători, să facă front comun în vederea declanșării unui protest național, în data de 14-15 septembrie 2016, prin oprirea totala a activității.
Începând de săptămâna viitoare, marți, 16 august (luni fiind zi liberă la nivel național) şi în fiecare prima zi lucrătoare a săptămânii (16,22,29….), până la data protestului național, din data de 15 septembrie, autovehiculele de marfă vor circula cu viteză redusă până la limita evitării oricărui pericol timp de minim 2 ore (între orele 10.00-12.00), în semn de avertisment (vezi model Alba, Brasov, Cluj, Baia Mare….).
Dacă Guvernul nu va fi sensibilizat și nu va lua atitudine, atunci pe data de 14-15 septembrie vom generaliza protestul la nivel național (adică transportul de persoane, taxi, marfă să fie oprit) și nu vom relua lucrul până ce autoritățile nu vor rezolva problema taxei RCA”, se arată într-un comunicat transmis presei vineri de către COTAR.
De cealaltă parte, tot vineri, UNSAR (Uniunea asiguratorilor și reasiguratorilor din România) atenționează asupra frecvenței ridicate cu care se produc accidente în care sunt implicate vehicule ale companiilor de transport rutier.
„Doar în ultimele 24 de ore s-au produs trei accidente grave, în care au fost implicați transportatori, care au lăsat în urmă trei persoane decedate și nouă răniți. Într-unul dintre accidente a fost implicat un autocar în care se aflau 63 de turiști, dintre care 50 de copii. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare susține nevoia protejării victimelor drumurilor din România.
Accidentele grave în care sunt implicați transportatorii confirmă statisticile îngrijorătoare realizate de autorități. Cea mai mare frecvență medie a daunei, de 15,87%, este înregistrată la nivelul camioanelor (vehicule de tip cap-tractor) deținute de persoane juridice, conform analizei independente realizată de către compania de consultanță Milliman pentru perioada 2013 – 2015 și publicată de ASF. Ceea ce înseamnă că 1 din 6 camioane produce în fiecare an un accident. Mai mult decât atât, circa 1.900 de români și-au pierdut anul trecut viața în accidente rutiere, iar alte aproximativ 25.000 de persoane au suferit vătămări.
UNSAR consideră că transportatorii ar trebui să găsească urgent soluții pentru a limita tragediile de tipul celor petrecute în ultimele 24 de ore în România, care conduc la pierderi de vieți și vătămări corporale irecuperabile.
UNSAR atrage atenția că transportatorii ar trebui să promoveze comportamentul responsabil în rândul șoferilor lor. Tarifarea și calculul riscului sunt realizate de actuări, profesioniști cu un înalt grad de specializare și cu un rol cheie în domeniul financiar. Asociația Română de Actuariat are aproximativ 200 de membri”, se arată în comunicatul de presă al UNSAR.
Vicepremierii Vasile Dâncu și Costin Borc s-au întâlnit miercuri, 3 august, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor din România (UNTRR) pentru a discuta situația tarifelor de primă RCA, la solicitarea transportatorilor rutieri de marfă și de persoane. La întâlnire au participat și reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Problemele ridicate de reprezentanții UNTRR au vizat nivelul tarifelor RCA și piața asigurărilor pe acest segment.
Oficialii guvernamentali și-au arătat deschiderea la dialog pentru găsirea unor soluții optime la aspectele semnalate de transportatori. În acest sens, în perioada următoare vor fi centralizate și analizate mai multe date furnizate de ASF și, de asemenea, vor avea loc discuții și cu reprezentanții Consiliului Concurenței legate de piața asigurărilor RCA.

Related posts