De ce să alegi jante de aliaj pentru mașina ta?

Este de la sine înțeles că roțile sunt una dintre cele mai importante părți ale mașinii, responsabile pentru transferul puterii motorului pe șosea și direcție, precum și pentru a se asigura că avem parte de călătorii confortabile. Jantele din aliaj sunt bine cunoscute pentru îmbunătățirea performanței și aspectului oricărei mașini, dar ce avantaje au de fapt?  Este vorba numai despre aspect sau există un motiv tehnic în spatele lor?

Jantele din oțel și aliaj sunt cele mai comune două tipuri de jante utilizate la roțile mașinilor. Există și alte câteva tipuri, cum ar fi fibra de carbon, dar acestea sunt destul de rare. Principalele diferențe dintre jantele din aliaj și cele din oțel constau în durabilitatea, rezistența și aspectul lor.

Mașinile noi la prețuri mai mici și multe mașini mai vechi sunt dotate standard cu roți din oțel. Oțelul este metalul ales pentru majoritatea părților unei mașini, deoarece este ieftin și poate fi transformat în diferite forme destul de ușor. Deci, a fost întotdeauna o alegere evidentă de utilizat pentru jante. Dar din ce în ce mai multe mașini sunt acum echipate cu jante din aliaje, care sunt mai puternice și mai ușoare decât oțelul și îmbunătățesc aspectul mașinii.

Avantajele jantelor din aliaj

Jantele din aliaj sunt mai ușoare

Jantele din aliaj sunt fabricate dintr-un aliaj de metale ușoare, și anume aluminiu, nichel, magneziu sau o combinație a acestor metale. Acestea oferă avantaje în ceea ce privește performanța față de jantele din oțel, deoarece acestea sunt adesea mai ușoare cu câteva kilograme pe roată – greutatea mai mică înseamnă o accelerare mai rapidă și o oprire mai rapidă. Greutatea mai mică înseamnă, de asemenea, mai puțină presiune asupra componentelor suspensiei. În condiții de conducere extreme, jantele din aliaj sunt mai capabile să disipeze căldura de la componentele frânei decât jantele din oțel.

Jantele de aliaj sunt mai estetice

Diferențele vizuale sunt, pentru mulți șoferi, factorul principal în achiziționarea de jante din oțel sau aliaj. Jantele din aliaj reprezintă o îmbunătățire vizuală masivă a aspectului unei mașini, estetica este adesea principalul motiv pentru care mulți proprietari de mașini au ales să le cumpere. Jantele de aliaj sunt adesea mult mai stilizate și lustruite decât jantele standard din oțel, oferind mașinilor un aspect mai deosebit.

Jantele de aliaj sunt mai puternice

Aliajele – fabricate din aliaje de aluminiu sau magneziu – sunt mai puternice decât jantele standard din oțel, permițându-le să se flexeze mai bine în jurul colțurilor și să îmbunătățească manevrabilitatea totodată. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că, deși jantele din aliaj sunt mai puternice, ele sunt, de asemenea, mai susceptibile la fisuri atunci când se confruntă cu șocuri cu impact ridicat, cum ar fi gropile sau drumurile deosebit de accidentate.

Jantele de aliaj oferă o mai bună disipare a căldurii

O caracteristică cheie a jantelor de aliaj este capacitatea lor îmbunătățită de a disipa căldura, care oferă un risc redus de defecțiune a frânei și, în schimb, permite o performanță de frânare mai bună a mașinii.

Jantele de aliaj au o greutate mai mică

Jantele din aliaj cântăresc mult mai puțin decât jantele standard, ceea ce ajută la îmbunătățirea mersului și manevrabilității mașinii. Greutatea redusă înseamnă că există mai puțină greutate de manevrat, ceea ce duce la o performanță generală mai bună.

Jantele de aliaj reduc din consumul de combustibil

Este evident, dar greutatea redusă a jantelor din aliaj contribuie la reducerea consumului de combustibil pentru mașina ta. Mai mult, roțile mai ușoare reduc energia necesară mișcării și conducerii mașinii, economisind combustibil valoros!

Jantele de aliaj sunt mai puțin probabil să ruginească

Aluminiul este mult mai bine protejat împotriva ruginii sau coroziunii decât jantele standard din oțel, garantând că investiția ta va rezista testului timpului și janta va rămâne excelentă ani de zile.

Ai toate informațiile de care ai nevoie să alegi jantele de aliaj potrivite pentru mașina ta. Alege jantele perfecte pentru vehicului tău online, mult mai rapid și simplu!

 

 

Related posts