Concordia: Nu există premise pentru o creştere galopantă, peste noapte, a preţurilor la carburanţi

Asistăm la o panică nejustificată care s-a reflectat în cozi la benzinării, în ciuda faptului că există suficiente rezerve şi nu există premise pentru o creştere galopantă, peste noapte, a preţurilor, conform Confederaţiei Patronale Concordia.

“Confederaţia Patronală Concordia, care are printre membrii săi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, ce reprezintă companii din sectoarele energie, petrol, gaze şi minerit energetic din România, face următoarele precizări: asistăm la o panică nejustificată care s-a reflectat în cozi la benzinării, în ciuda faptului că există suficiente rezerve şi nu există probleme de aprovizionare. Preţul carburanţilor este determinat de cotaţiile la ţiţei şi produse petroliere, iar acestea sunt afectate de contextul geopolitic actual. Cotaţiile la ţiţei au crescut semnificativ în ultima perioadă, fapt ce se reflectă în preţul carburanţilor în toată lumea”, se arată în comunicatul organizaţiei.

Potrivit sursei citate, România urmează aceeaşi tendinţă, însă preţurile locale sunt sub media europeană.

“Atât creşterile, cât şi scăderile cotaţiilor sunt reflectate în preţurile la pompă. În prima parte a anului 2020, cotaţiile ţiţeiului erau la circa 30USD/bbl, iar preţul la pompă era de circa 5 lei. În prezent, cotaţiile la ţiţei au atins valoarea maximă înregistrată în ultimii 14 ani, 120 USD/bbl. Analiştii se aşteaptă ca preţurile petrolului să fluctueze pe termen lung, însă este greu de prezis nivelul cotaţiilor sau chiar direcţia schimbării. În acest moment, nu există premise pentru o creştere galopantă, peste noapte, a preţurilor şi nici probleme de aprovizionare care să-i îngrijoreze pe consumatorii români”, se precizează în documentul citat.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi dimineaţa, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi ministrul Economiei, Florin Spătaru. La şedinţa de la Palatul Victoria au participat preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a informat Biroul de presă al Guvernului.

“Statul român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii, de a proteja economia, mai ales în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina. Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie, pentru ca din lăcomie sau orice alte motive să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor. Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea”, a declarat prim-ministrul, la Palatul Victoria.

Joi dimineaţa, în Bucureşti, carburanţii se comercializau cu preţuri cuprinse între 7,43 şi 9,59 lei în Capitală, după ce miercuri seara benzinăriile au fost asaltate de şoferi, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru din această noapte, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.

Pe reţelele de socializare au apărut poze cu şoferi care cumpărau carburanţi în pungi, damigene, containere şi butoaie.

Ministrul Energiei a avut miercuri seara mai multe postări pe Facebook prin care a îndemnat românii la calm, spunând că există suficiente stocuri şi preţurile nu au niciun motiv să crească.

Potrivit Consiliului Concurenţei, anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu.

Related posts