Cât de vechi sunt anvelopele tale? Codul DOT explicat.

Contează data fabricației unei anvelope? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări ale șoferilor care intenționează să achiziționeze un nou set de anvelopede iarnă în noul sezon. Acest articol vă va ajuta să vă dați seama de importanța codului DOT.

Ce înseamnă codul DOT?

DOT este prescurtarea pentru Departamentul Transporturilor și este marcat pe peretele lateral al anvlopei. DOT, împreună cu numerele și literele, permit indicarea locului și a datei fabricării anvelopei.

Cum poți verifica anul de fabricație al anvelopei?

Abrevierea DOT este urmată de numere care indică codul și data fabricării anvelopelor. Timpul de producție este indicat prin ultimele trei sau patru cifre.

Numerele din 3 cifre indică o dată de producție înainte de 2000, în care primele două cifre arată săptămâna de producție, iar ultima indică anul de producție al anvelopei. Numerele din 4 cifre indică o dată de producție după anul 2000 și sunt folosite și

Notă: 2613 reprezintă săptămâna și anul de producție, însemnând că anvelopa s-a produs în săptămâna 23 din anul 2013.

Locul de fabricație al anvelopei

Locul fabricării unei anvelope este indicat de sintagma Made in …(țara de origine), care se află și pe peretele lateral al anvelopei sub formă de litere și cifre. Cifrele afișate direct după codul DOT specifică fabrica care a produs anvelopa.

Cât timp putem utiliza anvelopele?

Reglementările europene nu impun o politică clară pentru vârsta permisă a anvelopelor de vânzare. Prin urmare, reglementările pot varia în funcție de țară. Cu toate acestea, UE este extrem de precisă în ceea ce privește timpul de depozitare și condițiile anvelopelor noi.

Organizația tehnică europeană pentru anvelope și jante (ETRTO) specifică clar că, atunci când sunt depozitate în condiții optime, anvelopele pot fi considerate noi timp de 5 ani de la data fabricației.

O anvelopă nouă poate fi folosită în siguranță timp de cel puțin 5-6 ani, dacă sunt verificate constant și depozitate în condiții ideale. Unele surse indică faptul că durata maximă de viață poate fi și până la 10 ani, dar recomandarea esta ca la 5 ani de la cumpărare, anvelopele să fie verificate de un specialist cel puțin o dată pe an și este necesară de asemenea o geometrie a roților ori de câte ori este nevoie.

O anvelopă poate îmbătrâni prematur și calitatea cauciucului poate fi afectată de câțiva factori externi importanți:

Lumina este marele dușman al anvelopelor, de aceea lumina directă este de evitat. Cel mai bine cauciucul se comportă la întuneric.

De asemenea locația este la fel de importantă, anvelopele trebuie ținute în poziție verticală în rafturi speciale.

Temperatura optimă pentru păstrarea anvelopelor este cea constantă, fără fluctuații bruște de la cald la rece.

Umiditatea trebuie și ea controlată, anvelopele au nevoie să stea în spații bine aerisite și ventilate.

Dacă sunteți în căutarea unor anvelope pentru noul sezon de iarna cel mai bine le achiziționați dintr-un magazin online de anvelope. Este mult mai simplu, livrarea este gratuită și puteți alege din miile de modele ce vi se potrivește cel mai mult, cu DOT 2019, bineînțeles.

Related posts