Progresul constant realizat în domeniul automatizarii autovehiculelor oferă posibilități interesante pentru industria de transport și pentru societate în ansamblu. Iar Volvo Trucks se poziționează în fruntea evoluției automatizării pentru mai bine de două decenii. Un film recent lansat, format din două episoade, prezintă viziunea Volvo Trucks asupra modului în care automatizarea este pregătită să transforme felul în care vom trăi și vom lucra în următorii ani.
Posibilitățile tehnologice ale viitorului ne-au inspirat și ne-au suscitat interesul timp de generații întregi. Tehnologia de astăzi avansează mai rapid decât oricând. Roboții preiau din ce în ce mai mult activitățile din sectorul de servicii. Automobilele și autocamioanele au ajuns să se conducă singure. Acest lucru ne poate lăsa impresia unui viitor mai degrabă depersonalizat și strict funcțional. Cu toate acestea, automatizarea joacă deja un rol imens în viața noastră și, pentru Volvo Trucks, oamenii au fost și vor rămâne întotdeauna în centrul unei filozofii de gândire progresiste. Datorită tehnologiei care evolueaza rapid, noi concepte radicale sunt foarte aproape de atins iar Volvo Trucks continuă să dezvolte soluții practice pentru a face ca viața șoferilor, a clienților și a altor utilizatori ai drumurilor să fie mai ușoară și mai sigură.
Filmele Volvo Trucks „Automatizarea – Marea transformare” și „Automatizarea – Calea către viitor” abordează subiecte importante, la ordinea zilei, care marchează viitoarea tehnologie a autocamioanelor. Filmul – format din două episoade – se concentrează asupra vieții și activității a doi jucători cheie de la Volvo Trucks, Sasko Cuklev și Ann-Sofi Karlsson. Acesta prezintă, de asemenea, contribuția șoferului de autocamioane Lukas Strohmeier din Austria și pe cea a navetistului Rohini Teather din Londra. Filmele surprind viziunea și scopul care stau la baza realizărilor Volvo Trucks privind automatizarea, precum și speranțele și preocupările celor asupra cărora ele vor exercita un impact zilnic.
Sasko Cuklev, Director pentru Soluţii Autonome, ne propune o viziune clară și vorbește deschis despre posibilitățile pe care le întrevede pentru viitorul apropiat. „Nu există nicio îndoială că vom ajunge să vedem, pe drumurile noastre, autocamioane Volvo care se conduc singure. Când se va întampla acest lucru, depinde de mulţi factori cum ar fi regulamentele de trafic, infrastructura rutieră și, bineînțeles, standardele de siguranță”, continuă Cuklev.
În timp ce trecerea la utilizarea vehiculelor complet automatizate face parte din planul de dezvoltare, activitatea continuă să se concentreze, în prezent, pe implementarea graduală a automatizării, pentru a conferi meseriei de șofer un plus de siguranță, productivitate și confort. „Automatizarea nu are de-a face cu dispariția unor locuri de muncă”, afirmă Ann-Sofi Karlsson, Director Human Factors for Automation. “Nevoia de șoferi bine pregătiți va rămâne crescută și pe viitor. Deoarece atât comerțul cât și populația mondială continuă să crească, la fel se întâmplă și cu transportul de bunuri. Automatizarea are de-a face cu îmbunătățirea eficienței.”
Pe lângă faptul că vine cu o viziune globală, activitatea de automatizare de la Volvo Trucks se concentrează pe a ne face viața mai ușoară, aşa cum se întâmplă și în cazul șoferului Lukas Strohmeier. Fiind șofer profesionist care transportă materiale vrac cu cisterne-siloz în sudul Austriei, ziua lui de lucru presupune adesea încărcări în aglomeratul oraș Graz. „Este foarte dificil să conduci un vehicul mare printr-un trafic intens. Trebuie să fii atent în toate direcțiile. M-ar ajuta să am încă vreo sută de ochi.
În condițiile în care ființele umane sunt mai vulnerabile ca niciodată și dată fiind complexitatea în continuă creștere a condițiilor de trafic, siguranţa a ocupat în mare parte atenţia echipelor responsabile cu automatizarea de la Volvo Trucks. Proiectele pilot de automatizare a autocamioanelor în industria minieră, în industria deșeurilor și pe plantațiile de trestie de zahăr au arătat că tehnologia de automatizare nu numai că va îmbunătăți siguranța, dar va spori și productivitatea, în timp ce rularea autocamioanelor în convoi pe autostrăzi oferă posibilitatea unui consum redus de combustibil și a diminuării emisiilor de CO2.
Prin implicarea clienţilor în dialogul și în demersul de cercetare cu privire la astfel de evoluții, compania Volvo Trucks își propune să rămână axată pe aspectele centrate pe om. Activitatea de automatizare a vehiculelor va continua să fie benefică pentru clienți, pentru șoferi și pentru societate, în ansamblu.