Vama Siret, cea mai mare de la frontiera cu Ucraina, dotatã cu un scaner fix pentru autocamioane

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamalã Românã anunțã punerea în funcțiune a unui nou sistem de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor, de data aceasta în Biroul vamal de frontierã Siret.

Este primul sistem fix pentru autocamioane de care dispune România, fiind un element din strategia de modernizare a infrastructurii vamale la nivel național, cu scopul de a asigura o gestionare eficientã a fluxurilor de mãrfuri și de a consolida mãsurile de combatere a contrabandei și fraudei la granițele naționale. Separat de acesta, în 2024 au mai fost operaționalizate alte trei sisteme de scanare, în birourile vamale de frontierã Albița și Giurgiulești.

„Biroul vamal de frontierã Siret, cel mai mare punct de comunicație cu Ucraina, va beneficia anul acesta de douã echipamente noi de scanare. Separat de cel operaționalizat acum, pentru controlul autocamioanelor, pânã la sfârșitul lunii decembrie 2024, va mai fi instalat aici și un sistem de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor, ce va permite efectuarea a peste 500 scanãri într-o singurã zi. Cu fiecare nou scaner montat în punctele vamale, observãm atât îmbunãtãțiri substanțiale în eficiența controalelor, cât și schimbãri în comportamentul celor care încearcã sã ocoleascã legea. Aceste evoluții ne aratã clar cã mãsurile noastre sunt nu doar necesare, ci și eficiente. Odatã ce toate cele 26 de scanere din proiectul nostru vor fi operaționale în punctele vamale de frontierã, vom asista la o schimbare semnificativã în capacitatea României de a controla fluxurile comerciale și de a proteja granițele împotriva contrabandei și fraudelor. Astfel, imaginea controlului vamal va arãta complet diferit: rapid, eficient și sigur. Vom putea proteja economia naționalã cu un grad de certitudine mult mai ridicat, sprijinind veniturile bugetare și reducând impactul activitãților ilegale asupra comunitãților”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Noul echipament de scanare va contribui la fluidizarea traficului în punctul de trecere transnațional de pe frontiera de nord a României, DN2 (E85), județul Suceava. Implementarea acestui proiect este finanțatã parțial prin Programul Operațional Infrastructurã Mare (POIM) și parțial din bugetul de stat.

Cu ajutorul acestor scanere, controlul vamal va fi mai rapid și mai riguros al bunurilor aflate atât în camioane, cât și în mijloacele de transport persoane. Totodatã, prin utilizarea acestora se poate face inspectarea containerelor pentru mãrfuri sau interiorul coletelor/bagajelor fãrã deschiderea acestora.

Selecția pentru control prin scanare va fi efectuatã în urma analizei de risc efectuatã pe baza informațiilor disponibile la nivelul autoritãții vamale.

„Avem șase birouri vamale pe frontiera de nord a României cu Ucraina, iar Biroul vamal de frontierã Siret este cel mai mare dintre ele, peste 600 de camioane înregistrându-se aici zilnic. Mai mult, conform Master Planului General de Transport al României, punctul de trecere a frontierei Siret se regãsește în cele mai importante 10 puncte de trecere a frontierei din România, fiind un punct cheie strategic al graniței României și pe cale de consecințã al Uniunii Europene. Astfel, pentru a aduce a-l aduce la standarde europene, peste 10 milioane euro s-au investit pentru modernizare în cadrul Programului Operațional Infrastructurã Mare. În acest context, instalarea acestui sistem de scanare cu raze X a mijloacelor de transport greu (camioane/containere) era absolut necesarã. Trebuie sã menționez și noutatea adusã de scanerul operaționalizat azi, acesta fiind primul sistem de scanare cu raze X fix ce permite verificarea camioanelor. Am planificat ca pânã la sfârșitul anului 2024 sã instalãm tot în acest birou vamal încã un sistem de scanare cu raze X care va fi folosit pentru controlul autoturismelor. Urmãm, așadar, programul stabilit în ceea ce privește eficientizarea calitãții controlului vamal și reducerea, totodatã, a timpul de așteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, președintele Autoritãții Vamale Române.  

Reamintim faptul cã Autoritatea Vamalã Românã este instituția beneficiarã a proiectului de peste 100 de milioane euro, finanțare asiguratã din bugetul național, bugetul Planului Național de Redresare și Reziliențã (PNRR), precum și din alte fonduri europene nerambursabile.

„Dotarea birourilor vamale de frontierã cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analizã imagisticã în cadrul cãruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea A.V.R.” a demarat în luna 4 decembrie 2023, iar data estimativã a finalizãrii proiectului este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțatã prin PNRR).

Principalele activitãți ale proiectului:

       ü        dotarea birourilor vamale de frontierã cu 26 de sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule și containere);
ü        realizarea lucrãrilor de investiții (construcții) pentru asigurarea respectãrii normelor de protecție radiologicã în exploatarea echipamentelor;
ü        înființarea Centrului Național de Analizã Imagisticã și realizarea integrãrii echipamentelor de control nedistructiv în acesta;
ü        formarea personalului de specialitate care va asigura operarea sistemelor de securitate.  

Calendar estimativ:

·        În luna decembrie 2024 vor deveni operaționale încã 5 scanere în urmãtoarele puncte de frontierã:  Constanța Nord, Siret, Isaccea, Halmeu și Moravița.

·           În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale de frontierã: Galați-Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea.

·        În 2026 vor fi operaționale 9 scanere în birourile vamale de frontierã: Constanța Sud, Halmeu,  Moravița, Calafat, Nãdlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.

Related posts