Piața de leasing operațional a atins nivelul de 57.000 de unități în administrare la finalul primei jumătăți a anului, cu aproximativ 1.300 de autovehicule mai mult faţă de finalul lui 2015 şi în creştere cu 10% față de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În perioada ianuarie-iunie a acestui an au fost înmatriculate aproximativ 6.000 de autovehicule de către companiile de leasing operațional, adică 14% din totalul înmatriculărilor noi (42.000 de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare). Față de primul trimestru, cifrele arată o creștere a ponderii leasingului operațional în total înmatriculări cu 2 puncte procentuale. Astfel, previziunea pentru finalul anului – 60.000 de autovehicule în administrare – poate fi îndeplinită.
„În trimestrul doi al anului, piaţa de leasing operaţional a continuat creşterea. Ne bucurăm să vedem că leasingul operaţional a devenit o soluţie general adoptată pentru exploatarea parcurilor auto. Acest lucru este confirmat de creşterea ponderii din totalul înmatriculărilor auto.” declară Bogdan Apahidean, preşedinte ASLO.
În cei 5 ani de existenţă, asociaţia a reuşit să fie o interfaţă onestă şi de încredere între comunitatea de leasing operaţional şi parteneri, având o interacţiune permanentă cu presa şi reprezentanţii entităţilor legislativ-administrative ale statului (Parlamentul României, Ministerul Finanţelor Publice, DRPCIV, etc.) precum şi cu asociaţii cu interese comune (APIA, ALB), în vederea reprezentării cu succes a intereselor membrilor ASLO.
În cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanţii autorităţilor, ASLO în parteneriat cu ALB a făcut câteva propuneri de rezolvare a problemelor întâmpinate în procesul de înmatriculare a autovehiculelor, precum activarea portalului de depunere a documentelor, extinderea programului de lucru şi crearea unor fluxuri de eficientizare a procesului.
Având în vedere demersurile noastre începute în luna iunie 2015, cu privire la evaziunea fiscală în comerţul auto second hand, ASLO salută inţiativa ANAF începută în mai 2016 prin care, în cadrul operaţiunii „Xenon”, inspectorii antifraudă au demarat verificările a 200 de companii specializate în achiziţii intracomunitare de maşini second-hand (potrivit informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei).
Conform datelor centralizate de Asociația Societăților de Leasing Operațional, în topul primelor 5 companii membre intră: LeasePlan România, Arval Service Lease România, ALD Automotive, Porsche Mobility şi RCI Finanțare România.
Membrii asociației reprezintă peste 98% din total piață. Structura portofoliului (la nivel de asociație) este alcătuită din servicii complete de leasing operațional (finanțare și management de flote) cu o cotă de 72%, urmate de management de flote 19%, restul reprezentând leasing operațional fără servicii de administrare.