Grupul Volvo din Suedia continuă cu fabrica sa de camioane grele de 700 de milioane de dolari din Monterrey, Mexic, a declarat miercuri directorul general Martin Lundstedt pentru Reuters, chiar dacă președintele ales Donald Trump amenință că va impune taxe vamale pentru importul de vehicule și alte bunuri.
Producătorul de semi-camioane Volvo și Mack și-a vizat creșterea în America de Nord, care reprezintă aproximativ 30% din veniturile companiei, ca prioritate strategică și se așteaptă ca fabrica să înceapă operațiunile în 2026. Se așteaptă ca fabrica să livreze vehicule în Statele Unite, Mexic și Canada, precum și în America Latină.
Trump a spus că imediat după inaugurarea sa din 20 ianuarie, el va semna toate documentele necesare pentru a începe să perceapă un tarif de 25% la importurile din Mexic și Canada, cu excepția cazului în care aceste țări reprimă imigrația ilegală și traficul de fentanil.
Proiectul Mexic se află într-o „fază incipientă care continuă”, a spus Martin Lundstedt într-un interviu. Potrivit acestuia, Volvo are opțiuni de a folosi fabrica pentru vânzări în afara Statelor Unite. „Acesta nu este o înlocuire a instalațiilor noastre americane”, a spus el.
„În funcție de ceea ce se întâmplă cu tarifele din SUA, fabrica Volvo din Mexic poate trimite sau nu camioane în SUA”, a adăugat acesta.
Fabricile Volvo din SUA produc în prezent 100% din camioanele vândute în Statele Unite. „Compania a investit în fabrici din Virginia, Maryland și Pennsylvania pentru a extinde această capacitate”, a spus Lundstedt.
Volvo, Daimler Trucks North America, PACCAR și TRATON înseamnă aproape toate camioanele grele din America de Nord, a spus Erik Smith, director în practica auto și industrială la AlixPartners. Dintre aceștia, Volvo este singurul care nu are o amprentă în Mexic, „care este probabil motivul pentru care se gândește să înființeze una”, a spus Smith.
Propunerile de tarife ale lui Trump au trimis o undă de șoc în sectorul producției auto, deoarece o serie de producători de mașini de pasageri, inclusiv BMW, Toyota și General Motors au investit în fabrici din Mexic pentru a profita de costurile mai mici cu forța de muncă și de politici favorabile afacerilor.
Lundstedt a mai spus că Volvo se așteaptă ca producția de mare volum la o fabrică de baterii planificată din Suedia să înceapă cu câțiva ani mai târziu decât ținta inițială pentru 2029-2030.
Volvo a declarat în septembrie că va întârzia construcția fabricii cu unul sau doi ani și a spus la momentul respectiv că nu era sigur dacă acest lucru va afecta începerea producției. Compania vrea să fie în fruntea investițiilor ecologice, inclusiv în transportul cu zero emisii, dar își perfecționează strategia pentru a se adapta la factorii de piață, a spus Lundstedt.
Asta pentru că nu vrea să se „lupte singur cu toate morile de vânt, precum Don Quijote și Sancho Panza”, a spus el, referindu-se la personajele fictive din celebrul roman.