Vicepreședinte ASF: Tarifele RCA, așteptate să scadă încă din toamnă

Finalizarea procesului de interconectare a AIDA – baza de date privind asigurările RCA gestionată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) – cu bazele de date ale Poliției Române, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Registrului Auto Român (RAR), precum și adoptarea modificărilor propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) vor conduce la reducerea tarifelor RCA încă din toamna acestui an.

“ASF vrea să interconecteze AIDA cu sistemele Poliței Române, RAR și CNAIR pentru a avea o imagine mai clară asupra domeniului. Centrul va fi AIDA, baza de date gestionată de BAAR. Acolo se adună datele de la asigurători, care, la rândul lor, pot extrage date. Vrem ca în septembrie 2024 aceste baze de date să fie interconectate la AIDA. La discuții au participat toți, au fost constructivi. E un mare pas înainte”, spune pentru Profit.ro Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF pentru piața asigurărilor.

Prin propunerile avansate de ASF, respectiv introducerea unui ghid de conduită al asigurătorilor, transformarea sistemului bonus-malus și interconectarea AIDA cu alte baze de date, instituția urmărește ca formarea prețului RCA să aibă loc într-o manieră mai corectă. Simultan, sunt pregătite și amenzi mai mari, vânzarea în rate și franșiza.

“Toate acestea vor avea un impact direct asupra tarifului RCA și este de așteptat o ușoară scădere a tarifelor, din toamnă”, anunță vicepreședintele ASF.

În opinia sa, majorarea tarifelor RCA din ultimii doi ani a fost, în primul rând, efectul revenirii la normalitate a ratei combinate a daunei pe acest segment de business.

“Cifrele din ultimii ani arată că, la nivelul pieței, rata combinată a daunei era supraunitară, se situa între 120% și 140%. Normal ar fi ca rata combinată a daunei să fie 100%. Conjunctural, poți să ai rata combinată a daunei supraunitară, dar această situație nu trebuie să devină permanentă.

Este imposibil ca industria asigurărilor să funcționeze mulți ani la rând cu o rată combinată a daunei de 120% sau 140%. Dacă vrem să aducem rata combinată a daunei la nivel normalitate, adică 100%, este de înțeles că tariful trebuie să crească, ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, când, spre exemplu, tariful de referință, care reprezintă o medie a mediilor, a crescut cu 40%”, a explicat Mititelu.

El a mai spus că și inflația a contribuit la creșterea tarifelor RCA.

“În ultimii doi ani, România a avut inflație de două cifre, fapt ce s-a văzut în creșterea costurilor cu manopera, cu piesele de schimb, cu salariile”, a afirmat vicepreședintele ASF, care a adăugat că instituția este interesată, înainte de toate, de menținerea ratei combinate a daunei la un nivel sănătos pe segmentul RCA.

“Ne interesează un grad de cuprindere mai mare pe RCA. Ne mai interesează și un început de creștere a gradului de satisfacție pe RCA, un produs obligatoriu la cumpărare, dar nu și la satisfacție. Practic, vrem să vedem o scădere a numărului de petiții pe acest segment de piață, iar ultimele cifre anunțate de insttuție indică o tendința de scădere. Avem în piață jucător maturi, cu un nivel de expertiză locală, regională și internațională care, în mare măsură, oferă pieței un nivel de confort”, a mai spus Mititelu.

Numărul petițiilor pe segmentul asigurări în a doua parte a anului 2023 a scăzut cu 53%, la 2.837. Detalii AICI.

Related posts