Producătorul suedez de camioane Volvo a raportat joi câștiguri trimestriale mai mari decât se aștepta, deoarece semnele de redresare din Europa l-au ajutat să compenseze cererea slabă din America de Nord, scrie Reuters.
Comenzile de camioane din America de Nord au scăzut cu peste 40% în ultimele luni față de anul trecut, sporind presiunile asupra prețurilor și a sentimentului din întregul sector.
Al doilea trimestru a fost caracterizat de o stabilizare generală a pieței europene, în contrast cu mai multă incertitudine și un mod de așteptare și observare în rândul clienților din America de Nord, a declarat Volvo.
„Rezultatele sunt mai bune decât se temeau, dar presiunea pare să vină din Europa”, au declarat analiștii de la Jefferies într-o notă de cercetare.
Declinul din America de Nord va dura probabil mai multe trimestre, a declarat CEO-ul Martin Lundstedt pentru Reuters, deși ar putea exista un efect pozitiv pre-cumpărare anul viitor dacă noile reguli privind emisiile din SUA devin mai clare.
Aceste reguli ar putea face ca camioanele să fie mai scumpe și mai greu de întreținut începând cu 2027.
Analiștii au declarat că Volvo, care produce vehicule sub mărci precum Mack Trucks și Renault, precum și sub propriul nume, pare mai bine poziționată decât concurenții săi pentru a face față tarifelor americane, deoarece construiește o cotă mai mare din camioanele sale la nivel local, reducându-și expunerea la costurile legate de import.
Numărul de comenzi de camioane ale Volvo a fost similar cu cel de anul trecut, la 47.761 de vehicule, în timp ce livrările au scăzut cu 10,5% la 52.764 de vehicule. Analiștii de la J.P.Morgan au declarat că se așteaptă ca livrările în Europa să se îmbunătățească în a doua jumătate a anului 2025.
Lundstedt a spus că este „destul de încrezător” că redresarea din Europa va continua, deoarece Volvo a avut o acoperire completă a comenzilor până în al treilea trimestru, iar comenzile au început și pentru al patrulea.
Viitoarele avantaje din investițiile în infrastructură și apărare ar trebui să ajute, de asemenea, afacerea din Europa, a adăugat el.
Profitul operațional al Volvo, excluzând efectele cursului de schimb valutar și taxele unice legate de angajamentele privind volumul mai mic de baterii și deprecierile activelor din operațiunile sale de vehicule electrice, a scăzut la 1,39 miliarde de dolari în al doilea trimestru. Analiștii chestionați de LSEG se așteptau la o medie de 13,3 miliarde.
Acțiunile Volvo, care au crescut cu peste 3% în primele tranzacții, au rămas în general constante până la ora 09:45 GMT.