În jur de 50 de transportatori şi fermieri se îndreaptă miercuri către Capitală pentru a lua parte la un protest declanşat ca urmare a scumpirilor poliţelor de asigurare RCA şi accizei la motorină. În prezent sunt afectate județele Cluj, Arad și Centura Capitalei, dar și în zona Moldovei.
Potrivit transportatorilor, inflaţia şi scumpirile generează costuri care le afectează activitatea economică şi competitivitatea în piaţă.
„Am organizat un protest spontan, transportatori şi fermieri. Ne îndreptăm către Capitală unde ne vom întâlni cu colegi din mai multe judeţe. Principala nemulţumire a transportatorilor este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei şi acciza la motorină. Ca şi ordin de mărime, o medie a poliţei RCA la noi este undeva la 3.000 de euro pe an, la un autovehicul cap tractor şi la un stat din vestul Europei este de până în 1.000 de euro, iar preţul accizei a crescut de la 1 ianuarie cu 30 de bani pe litru. Ţinând cont de faptul că am trecut o perioadă foarte grea din punct de vedere a inflaţiei orice cost pentru activitatea noastră a însemnat foarte mult. La un camion care consumă aproximativ 3.500 litri de motorină pe lună, 10 bani contează. Sunt diferenţe mari şi clar nu mai putem fi competitivi în piaţă”, a declarat, pentru Agerpres, unul dintre transportatori, Alexandru Perţea.
Transportatorii speră ca protestul spontan să conducă la negocieri şi la plafonarea preţurilor RCA.
„Sperăm să putem intra la un moment dat la negocieri, să putem lua legătura cu autorităţile. Vorbim la acest moment de un protest spontan. Acum ne îndreptăm spre Bucureşti, ne vom alătura celorlalţi transportatori din alte judeţe şi vom merge pe şoseaua de centură a Capitalei”, a mai precizat Alexandru Perţea.
În prezent și la Bacău în 10 ianuarie 2024, este programat un protest spontan, neasumat oficial de nicio organizație, la care urmează să participe fermieri cu 122 de camioane și 70 de tractoare.
Mesajul de mobilizare primit de mai mulți fermieri pare să vină dinspre „aripa” transportatorilor care fac apel ca un număr cât mai mare de colegi să se alăture acțiunii. ”Nu facem grevă, nu facem protest, nu blocăm circulația, nu blocăm drumuri. Noi circulăm cu viteză redusă. Noi facem un protest spontan și un protest spontan nu are nevoie de autorizații”, se arată în mesaj.
Fermierii din zona Buzăului care vor să participe la acțiunea transportatorilor, protestul are lor tot pe centură, iar ca punct de întâlnire a fost stabilit Podul Mărăcineni, pe dig, de unde se va organiza plecarea spre București cu ceilalți care vin dinspre Moldova.
”Vă rog să informați șoferii să fie calmi, civilizați, să respecte indicațiile poliției/jandarmeriei și dacă îi vor devia de pe traseul de mai sus să respecte indicațiile și în cel mai scurt timp să se întoarcă la traseu în coloană. În cazul în care unii participanți la trafic vor fi deranjați de noi și îi vor agresa verbal să nu dea curs și ei, să stea calm în cabină și să își continue activitatea. Vă rog să nu claxonați în localitate! Doar circulăm cu viteză redusă pentru că să evităm un eventual accident și nu ne-a organizat nimeni, doar s-a întâmplat să ieșim toți pentru că să ne spunem of-ul. Nu cerem bani, ne cerem doar drepturile”, li s-a transmis protestatarilor.