Primarul Capitalei, Gabriela Pandele, s-a intalnit la sediul Municipalitatii cu reprezentantii Comitetului de Organizare UEFA si cu cei ai Federatiei Romane de Fotbal pentru a discuta pe marginea planului de actiuni in contextul organizarii Turneului Final Euro 2020 la Bucuresti. Planul include achiziționarea a 500 de autobuze noi ce vor fi folosite de municipalitate.
Bucurestiul se numara printre cele 13 orase care vor gazdui meciuri la cea de a XVI a editie a Euro2020 alaturi de Copenhaga, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapesta, Bruxelles, Glasgow, Munchen, Baku, Sankt Petersburg, Roma si Londra.
Primarul General, Gabriela Firea: “Bucurestiul trebuie sa devina cu adevarat o capitala europeana, iar postura de gazda a unui campionat european se inscrie cu adevarat in aceasta viziune. Este un proiect care tine de mandria noastra nationala, de aceea atat noi cat si celelalte institutii publice cu responsabilitati in organizare trebuie sa luam toate masurile pentru ca Bucurestiul sa nu fie cu nimic mai prejos decat celelalte orase participante”.
Gabriela Firea a precizat ca modernizarile in infrastructura Capitalei solicitate a se realiza pana in 2020, conform cerintelor UEFA, reprezinta un obiectiv major pentru actuala administratie avand in vedere ca bucurestenii vor beneficia de aceste proiecte si dupa terminarea evenimentului.
Unul dintre proiectele asumate de Municipalitate se refera la reabilitarea strazilor si modernizarea arterelor cu linii de tramvai din zona adiacenta Arenei Nationale, printre care amintim: b-dul Basarabia, bd. Chisinau si Soseaua Pantelimon unde lucrarile sunt finalizate in proportie de 70 la suta.
In cadrul intrevederii au avut loc discutii legate de configurarea transportului in comun, astfel incat acesta sa aiba capacitate corespunzatoare de preluare a spectatorilor spre si de la stadion. In acest sens, Gabriela Firea a subliniat ca actuala administratie a initiat deja o serie de masuri pentru a creste atractivitatatea transportului in comun. Mai mult Municipalitatea va organiza o licitatie internationala pentru achizitionarea a 500 de autobuze noi si a alocat fonduri pentru reparatii si modernizari la parcul auto RATB.
Unul din obiectivele UEFA este atingerea pragului de 80 la suta a spectatorilor care folosesc transportul in comun, bicicleta sau se deplaseaza la stadion pe jos. Astfel, s-a discutat despre stabilirea unor trasee pentru biciclisti spre si de la stadion si amenajarea unui veloparc in perimetrul arenei.
In cadrul intalnirii s-a luat in discutie accesul persoanelor cu dizabilitati la Arena Nationala, stadion care dispune in acest moment de 125 de locuri pentru persoane in scaune cu rotile precum si de facilitati de acces pentru acestea. In vederea transparentei alocarii locurilor pentru persoane cu dizabilitati la stadion, este in curs incheierea unui parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru persoane cu dizabilitati, pentru accesarea bazei de date si comercializarea biletelor in baza CNP-ului.
O componenta importanta in vederea organizarii Campionatului European de Fotbal este organizarea serviciilor de urgenta si elaborarea unui concept integrat de interventii in functie de situatii. In acest context, Gabriela Firea a amintit ca Municipalitatea a finalizat Centrul Municipal Integrat Pentru Situatii de Urgenta care va deveni operational pana la sfarsitul acestui an. Centrul reuneste toate institutiile angrenate in gestionarea situatiilor de urgenta de pe raza Municipiului Bucuresti si Ilfov.
In ceea ce priveste constructia Salii Polivalente, unde, conform cerintelor UEFA, la campionatul European ar trebui organizat centrul de presa, Primarul Capitalei a declarant:
“Proiectul este in continuare blocat, ne aflam in aceeasi situatie din anul 2014 in care cei doi ofertanti se contesta reciproc. Pe 29 septembrie instanta trebuie sa se pronunte din nou fata de precizarile solicitate de unul dintre cei doi ofertanti. Termenul de finalizare a Salii Polivalente este de 24 de luni de la momentul atribuirii contractului. Voi face toate demersurile legale pentru ca investitia pentru care exista finantare de la bugetul local sa poata fi demarata si finalizata pana la Campionatul European”.
In cazul in care Salii Polivalente nu se va clarifica in asa fel incat proiectul sa fie finalizat la timp, s-a luat in discutie construirea unei facilitati provizorii cu o suprafata de minim 1240 mp care sa permita compartimentarea potrivit normelor UEFA la nu mai mult de 400 de metri de stadion.
Pe Arena Nationala se vor juca in total 4 meciuri, trei meciuri din faza grupelor si o optime.