Masterplanul General de Transport, documentul care indică priorităţile României în materie de infrastructură de transport până în 2030 şi care implică investiţii totale de 43,5 miliarde de euro, ar putea fi aprobat în Guvern până la jumătatea lunii aprilie, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Marcel Boloş.
Masterplanul de transport este negociat de către România cu Comisia Europeană, care finanţează mare parte dintre lucrările de infrastructură din România.
“Mai avem o dezbatere finală la Comisia Europeană pe 22 martie, aceasta fiind ultima dezbatere. (…) Ne-am stabilit ca până pe data de 15 aprilie proiectul de lege să intre pentru aprobare în Guvernul României, pentru ca mai apoi să fie transmis Parlamentului în cursul lunii aprilie”, a spus Boloş, la o conferinţă privind infrastructura.
Ministerul Transporturilor lucrează la proiectul de lege pentru aprobarea documentului care fixează priorităţile României în materie de infrastructură de transport. Specialiştii din transporturi vor ca proiectul să fie aprobat printr-o lege pentru a proteja masterplanul în cazul schimbărilor de guvern.
“Aprobarea aceasta prin lege este necesară pentru a asigura stabilitate în vedere implementării Master Planului. Dacă cineva ar schimba din traseul acestor coridoare, acolo este propusă o pedeapsă chiar cu privarea de libertate, a mai spus secretarul de stat.
Masterplanul cuprinde proiectele de infrastructură care trebuie realizate până în 2030. În următorii 15 ani, România îşi propune să construiască 1.200 km de autostradă şi 1.900 km de drumuri expres, naţionale şi variante de ocolire. Costurile totale sunt evaluate la 43,5 miliarde de euro.