Când începe sezonul ploios, este momentul să ne gândim cum ar trebui să ne pregătim autoturismul pentru drumurile alunecoase, vremea rea și ploaia abundentă. Nerespectarea condițiilor climatice nefavorabile îți poate crea probleme pe șosea, de mult prea multe ori rezultând în accidente grave. Pentru a te menține în siguranță în în cel mai ploios anotimp al anului, ai nevoie doar de câteva pregătiri și mai multă grijă pe șosea.
Stabilește starea și calitatea anvelopelor autoturismului. Anvelopele vehiculului tău deplasează apa pe drumurile umede menținând tracțiunea. Pentru o putere de prindere maximă, este important să păstrezi suprafața de rulare a pneurilor în cea mai bună stare, să verifici periodic presiunea în anvelope, o dată pe lună conform recomandărilor sau când temperaturile se schimbă cu 10 grade sau mai mult, precum și servicii regulate de rotație a pneurilor.
Verifică frânele. Oprirea completă în condiții de ploaie durează mai mult decât în condiții uscate. Având în vedere vremea umedă, este important să păstrezi frâna în condiții optime. Pentru a te menține în siguranță, verifică componentele frânei în conformitate cu specificațiile producătorului vehiculului. Dacă observi zgomote ciudate când frânezi, este posibil ca plăcuțele de frână să aiba nevoie să fie schimbate. Reține că orice zgomot suspect în timpul frânării necesită o inspecție imediată.
Inspectează ștergătoarele de pe parbriz și lunetă. A putea vedea în vreme ploioasă este vital pentru propria siguranță, a pasagerilor tăi cât și a celorlați participanți la trafic. Să fii prins într-o ploaie torențială cu ștergătoare care merg prost este periculos. Verifică starea ștergătoarelor de semne de fragilitate și, dacă observi vreo ruptură sau fisură, poate fi timpul pentru ștergătoare noi.
Păstrează farurile în stare bună. Pe vreme nefavorabilă, farurile care funcționează corespunzător măresc vizibilitatea, permițându-ți să vezi drumul și ceilalți șoferi să te vadă. În timpul ploilor abundente sau al ceții, fasciculul farurilor vehiculului tău poate fi singurul mod în care alți șoferi știu că vehiculul tău este pe drum.
Ai grijă la apa de pe carosabil!
Ploaia face ca drumurile să fie alunecoase, mai ales după o perioadă lungă fără ploaie. Acest lucru se datorează faptului că substanțele grase precum lubrifianții și uleiul se scurg din mașini pe măsură ce oamenii conduc. Când nu a plouat de ceva vreme, aceste substanțe se acumulează pe suprafața drumului. Prima ploaie aduce aceste reziduuri uleioase la suprafață și se amestecă cu ele pe partea de sus a drumului. Aceste pete de ulei creează suprafețe de drum extrem de alunecoase, ceea ce poate face condusul deosebit de periculos.
Dacă vei conduce după ploaie, trebuie să fii conștient de faptul că reziduurile uleioase pot interfera cu capacitatea ta de a conduce, de a te roti și de a frâna, în special la viteze mari. Este posibil ca aceste pete de ulei să nu arate diferit de trotuarul umed, dar fac mult mai dificilă menținerea tracțiunii pentru anvelope.
Ploaia puternică poate duce, de asemenea, la ape stătătoare pe șosele sau bălți adânci. Aceste condiții pot cauza hidroplanare, în cazul în care un vehicul străbate apa, fără ca anvelopele să aibă tracțiune.
Drumurile slab drenate pot fi acoperite în bazine uriașe de apă care pot să nu pară adânci sau serioase până când nu le conduci și pierzi controlul vehiculului.
Cea mai bună practică este să eviți bălțile ori de câte ori este posibil și să conduci încet prin ele, dacă este necesar.
În concluzie, pentru a conduce în siguranță pe timp de ploaie, redu viteza, mărește distanța dintre vehicule și evită să frânezi puternic!