Aderența are un impact important și direct asupra performanței vehiculului. Aderența ne permite să accelerăm, întoarcem, oprim și să păstrăm controlul vehiculului.
Ce este aderența? Trei factori sunt responsabili pentru aderența unui vehicul: partea de contact a anvelopei, frecarea dintre suprafața drumului și anvelopă și greutatea exercitată asupra anvelopei. Fără acești trei factori aderența nu ar fi posibilă.
Partea de contact a anvelopei
Partea de contact a anvelopei este singura parte care intră în contact cu drumul în orice moment și este cea care susține anvelopa pe șosea. Partea de contact este responsabilă pentru aderența stânga-dreapta, față-spate și pentru cea longitudinală.
De reținut faptul că dacă aderența disponibilă este folosită într-o singură direcție, celelalte părți/direcții nu vor avea parte de aderență. Acest lucru înseamnă că, atunci când accelerați sau frânați, păstrați la minim un nivel de direcție.
Frecarea anvelopei cu suprafața de condus
Nivelul de frecare dintre anvelopă și suprafața de condus depinde de tipul de compus al anvelopei și de tipul suprafeței. Betonul, pietrișul, noroiul și asfaltul oferă toate nivele diferite de aderență. De asemenea și nivelele se schimbă în funcție de tipul de suprafață – umedă sau uscată. Vehiculele dacă sunt vechi sau avariate influențează aderența, de aceea este necesar să aveți o distanță potrivită față de alte vehicule.
Greutatea exercitată pe anvelopă
Cu cât greutatea este mai mare pe anvelopă, cu atât mai mult aceasta va fi împinsă în pământ generând în acest mod mai multă aderență decât în mod obișnuit. Este vorba de aerodinamică, greutatea împinge mașina pe suprafața de condus și la viteze mari va avea mai multă aderență. Nu vorbim de greutăți extrem de mari care ar dăuna mai mult decât ar ajuta la aderența vehiculului.
O modalitate simplă, dar eficientă de a mări aderența este să conduceți atent, fără agresivitate. Modul în care schimbați vitezele, accelerați și frânați poate să mărească sau să scadă nivelul de aderență. Puteți totuși face câteva trucuri pentru a mări aderența mașinii:
Circulați numai cu anvelope în stare bună. Anvelopele sunt probabil cele mai importante atunci când vorbim de aderență. Asigurați-vă mereu că anvelopele sunt în stare bună, mergând periodic la un service specializat în anvelope. Verificați uzura benzii de rulare și a flancului lateral și, dacă este necesar, înlocuiți anvelopele. Puteți testa anvelopele în diferite condiții meteorologice și pe diferite suprafețe pentru a verifica nivelul de aderență. Schimbați întotdeauna anvelopele de iarnă cu anvelopele de vară la fiecare schimbare de sezon.
Puteți pune mai multă greutate pe mașină. Greutatea verticală care acționează asupra anvelopelor poate afecta aderența așa cum am explicat anterior. Atunci când o mașină accelerează, decelerează sau se întoarce, corpul mașinii se rotește, transferând greutatea pe o anumită parte a mașinii. Acest lucru se întâmplă când vă aplecați într-o parte în timp ce mașina se întoarce sau când vă aplecați înainte în timp ce mașina frânează. Când mașina accelerează, frânează sau se rotește, corpul mașinii se rotește în direcția opusă, generează mai multă presiune pe anvelope, creând astfel mai multe aderență.
Puteți adăuga spoilere. Adăugarea spoilerelor poate crește aderența, însă dacă nu conduceți în mod regulat pe o pistă sau raliu cu o viteză foarte mare, aceste adăugiri sunt inutile.
Siguranța pe șosea este cea mai importantă, de aceea conduceți întotdeauna cu prudență, virați ușor și nu depășiți viteza admisă.