Ce este acvaplanarea? Cum o putem evita?

Acvaplanarea sau hidroplanarea unui vehicul se întâmplă atunci când un strat de apă se formează între roțile vehiculului și suprafața drumului, ceea ce duce la pierderea tracțiunii, împiedicând recția vehiculului la comenzi. Dacă se întâmplă simultan cu toate roțile, mașina devine o sanie de necontrolat, iar tu vei pierde temporar capacitatea de a conduce sau frâna.

Care sunt factorii care contribuie la acvaplanare?


Condițiile meteorologice – Înainte de a porni într-o călătorie verifică întotdeauna condițiile metorologice de-a lungul drumului, mai ales dacă este vorba de o deplasare la distanță.
Fii prevăzător și asigură-te că reacționezi la semnele de avertizare din fața ta, și modifică-ți tehnica de condus în funcție de condițiile meteorologice și de drum.
Viteza mareAnvelopele de vara ale autoturismului vor avea mai puține șanse să aibă tracțiune pe șosea dacă mergi cu viteză mare pe o suprafață udă.
Nu există nici o limită de viteză pentru a putea preveni acvaplanarea, dar se crede că un vehicul care se deplasează cu aproximativ 30km/h într-un centimetru sau două de apă va putea să mențină suficientă tracțiune pentru a evita acvaplanarea, în timp ce un alt vehicul ce se deplasează cu 50 km/h în aceleași condiții este mult mai probabil să își piardă controlul.
De reținut, de asemenea, că distanțele de oprire se pot dubla în condiții umede, deci este important să nu conduci prea repede și să te aproprii prea mult de vehiculul din față.
Anvelopele deteriorate – Anvelopele în stare proastă pot contribui la fenomenul de acvaplanare, deoarece acestea nu vor putea să elimine suficientă apă de pe șosea. De aceea, este important să verifici în mod regulat anvelopele pentru a te asigura că sunt în stare bună și sunt umflate corespunzător.
Condusul agresiv – Schimbarile bruște și drastice de direcție nu sunt o idee bună în general, dar mai ales pe drumurile ude. Trebuie să acorzi o deosebită atenție curbelor pe șosea, astfel încât să știi cum să reacționezi în cazul în care vehiculul începe să acvaplaneze.
Greutatea vehiculului – Cu căt mașina este mai ușoară cu atât sunt mai mari șansele de acvaplanare.

Ce se întâmpla când mașina acvaplanează?

Când roțile mașinii își pierd tracțiunea pe șosea, vei observa o creștere a turațiilor motorului și o citire inexactă a vitezometrului pe măsură ce încep să se rotească. Dacă te îndrepți în jurul unei curbe și pierzi tracțiunea la roțile din față, mașina se va deplasa spre exteriorul curbei. În cazul în care anvelopele din spate își pierd din tracțiune, te vei deplasa lateral. Dacă toate cele patru anvelope pierd tracțiunea simultan, mașina va aluneca într-o linie dreaptă. Dacă te vei întoarce în acel moment, vei aluneca în exteriorul curbei.

Cum poți recăpăta controlul mașinii în timpul acvaplanării?
Cea mai mare șansă de acvaplanare este atunci când conduci prin bălți. Pentru că bălțile se formează pe marginea drumului și de cele mai multe ori nu ne dăm seama de adâncimea ei, cel mai bine este să reducem viteza și să circulăm spre centrul drumului sau a benzii dacă spațiul și traficul ne permit.
Scoate ușor piciorul de pe pedala de accelerație. Prima reacție va fi cel mai probabil apăsarea pedalei de frână dar acest lucru va face ca vehiculul să alunece mai mult.
Ține volanul drept. Ține volanul drept cu ambele mâini, menține-l drept și evită rotirea lui. Fără tracțiune pe roțile din față, orice mișcare bruscă pe roată ar putea face mașina să se rotească.
Treci la o viteză mai sigură. Când roțile își recapătă tracțiunea, menține viteza în jos pentru a opri autovehiculul de la o nouă acvaplanare și utilizează mișcări constante, în special la rotire și la frânare.
Condu prudent și fii atent la conditiile meteorologice pentru a fi mereu in siguranta!

Related posts