Piața de leasing operațional a încheiat anul 2016 depășind nivelul de 60.000 de unități în administrare, în linie cu estimările de la începutul anului și în creștere cu 8% față de finalul lui 2015. În perioada ianuarie-decembrie, au fost înmatriculate aproape 14.400 de autovehicule de către companiile de leasing operațional, adică 13,3% din totalul înmatriculărilor noi, de aproximativ 108.000 de autoturisme și autovehicule comerciale ușoare.
„În urma unui an caracterizat de creșterea competitivității jucătorilor de profil, piața de leasing operațional și-a continuat dezvoltarea, apropiindu-se, în pofida unui ritm de creștere mai mic decât în anii anteriori, de un nou prag – cel de 60.000 de autovehicule în administrare.
De asemenea, ca o dovadă a creșterii înțelegerii conceptului si beneficiilor leasingului operațional, în 2016 ponderea serviciului complet (full service) din portofoliul firmelor de leasing a crescut cu peste 7%.
Îmi exprim în continuare așteptarea ca și companiile românești, fie ele mari sau IMM-uri, sa înțeleagă mai bine acest produs, pentru a putea beneficia de avantajele sale” declară Bogdan Apahidean, președinte ASLO.
Conform datelor centralizate de Asociația Societăților de Leasing Operațional, în topul primelor 5 companii membre intră: LeasePlan România, Arval Service Lease România, ALD Automotive, Porsche Mobility şi BCR Fleet Management.
Membrii asociației reprezintă peste 98% din total piață. Structura portofoliului (la nivel de asociație) este alcătuită din servicii complete de leasing operațional (finanțare și management de flote) cu o cotă de 75%, urmate de management de flote 17%, restul reprezentând leasing operațional fără servicii de administrare.