UNTRR anunță efectuarea primei curse sub acoperirea Convenției TIR între România și Iordania, cu tranzitarea Irakului

Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), în parteneriat cu firma Simon Truck SRL, a lansat prima cursă efectuată sub acoperirea Convenţiei TIR, din România în Iordania cu tranzitarea Irakului, marcând redeschiderea unor rute istorice de transport rutier între Europa şi Orientul Mijlociu.

Potrivit unui comunicat al UNTRR camionul operat de firma menţionată a ieşit din România în cursul zilei de 15 aprilie 2025, prin punctul de frontiera Giurgiu – Ruse, urmând traseul: Kapitan Andreevo – Kapikule – Habur – Zakho – Trebil – Al Karama – Amman. Transportul se realizează sub acoperirea sistemului TIR, emis de UNTRR – singura asociaţie garantă a sistemului TIR în România – şi va fi monitorizat permanent prin GPS, utilizând coridoare sigure în Irak.

„Înainte de 1989, şoferii români parcurgeau frecvent rute comerciale spre Orient sub acoperirea TIR, cu camioane Roman Diesel, bazându-se pe hărţi tipărite şi indicatoare rutiere. Astăzi, camioanele beneficiază de tehnologii moderne, precum GPS, tahografe G2V2 şi cabina dotată cu aer condiţionat, oferind condiţii net superioare de siguranţa şi confort. România are în vigoare acorduri bilaterale privind transportul rutier internaţional cu Irakul (din 1981) şi cu Turcia (din 1978), care oferă cadrul legal pentru desfăşurarea acestor operaţiuni şi astăzi”, precizează UNTRR.

Potrivit sursei citate, sistemul TIR este singurul regim de tranzit vamal recunoscut la nivel global, gestionat de IRU sub mandatul ONU. Acesta permite transportul internaţional al mărfurilor cu o singură garanţie – de până la 100.000 de euro pentru taxe vamale – şi beneficiază de proceduri simplificate, fiind recunoscut de 78 de părţi contractante din întreaga lume.

Transportul beneficiază de aplicaţia TIR-EPD, prin care sunt transmise în avans şi simultan informaţiile despre marfa printr-o pre-declaraţie electronică TIR. Aceasta se transmite către birourile vamale de plecare, destinaţie şi tranzit, facilitând autorităţilor vamale să facă o analiză de risc şi astfel permite transportatorului trecerea rapidă a frontierelor.

Ţările din Orientul Mijlociu au aderat recent la Convenţia TIR şi utilizează sistemul TIR cu un real succes, beneficiind de o reducere semnificativă a timpului de aşteptare la trecerea frontierelor şi de reducerea emisiilor poluante, înregistrând creşteri impresionante ale numărului de operaţiuni, de la un an la altul, de la sute, mii, la zeci de mii în prezent. Sistemul TIR facilitează comerţul şi transportul între ţările GCC cu economii puternice, iar prin operaţionalizarea sistemului TIR în Irak, creşte conectivitatea dintre statele din Orientul Mijlociu şi Europa, într-un moment cheie al explorării de noi parteneriate comerciale, se arată în comunicat.

Reprezentanţii UNTRR afirmă că România are o istorie comercială şi diplomatică favorabilă cu ţările din Orientul Mijlociu, care ar putea fi repusă în valoare în perioada următoare.

„După 75 de ani, sistemul TIR continuă să eficientizeze procedurile de trecere a frontierelor, reduce povara administrativa pentru companiile de transport, contribuie la creşterea siguranţei, facilitează în baza analizelor de risc, asigură transparenţa, utilizează documente şi proceduri reciproc recunoscute şi se bazează pe operatori de transport autorizaţi de autorităţile vamale”, a declarat Radu Dinescu, preşedintele IRU, la aniversarea de 75 ani a sistemului TIR.

Potrivit datelor UNTRR, sistemul TIR reduce timpul de transport cu până la 92% şi costurile cu până la 50%; peste 30.000 de companii folosesc TIR la nivel global; permite tranzitul prin mai multe ţari sub o singura garanţie vamală; garanţie de până la 100.000 de eruo/ţara pentru taxe vamale şi accize; sprijină Acordul de Facilitare a Comerţului al OMC; respectă şi implementează Cadrul SAFE al Organizaţiei Mondiale a Vămilor

În 2024, sistemul TIR a împlinit 75 de ani, rămânând un pilon esenţial al comerţului rutier internaţional eficient şi sigur.

Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie patronală, fondată în 1990, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Related posts