„În lunile octombrie, noiembrie și decembrie, accidentele rutiere devin tot mai numeroase, vizibilitatea scade, oamenii trebuie să își schimbe comportamentul și să reducă viteza, pentru a vedea pietonii”.
Recomandarea a fost făcută de fostul șef Poliției Rutiere de la Sofia, Alexi Kesiakov, în cadrul emisiunii „Ziua ta” de la Nova News, fiind citată de 24Chasa (Bulgaria).
„Apare carosabilul umed, vizibilitatea scade, există ceață. Trebuie să ne schimbăm comportamentul ca participanți la trafic”, arată el. Potrivit spuselor sale, statistica nu este un număr abstract. Aceasta este rezultatul principalilor factori care stabilesc circulația pe drumurile publice. Comportamentul oamenilor, infrastructura rutieră, parcul auto și ajutorul medical.
Bulgaria ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul deceselor rutiere la un milion de locuitori. Este urmată de România. Cifrele arată 82-81 de decese. În anul 2023, în Uniunea Europeană, nivelul mediu de mortalitate pe drumurile publice este de 46 de cazuri de deces la un milion de locuitori.
Norvegia are cele mai puține decese la un milion de locuitori, urmată de Suedia, cu 22 de cazuri.
Potrivit lui Vladimir Todorov de la Asociația Bulgară a Victimelor Accidentelor, Bulgaria este, alături de România, în ultimii 6-7 ani, în clasamentul negativ. În ultimii 5 ani s-a înregistrat o ușoara scădere, dar aceasta nu ne poate liniști. Conform spuselor sale, comportamentul șoferilor se schimbă pe măsură ce sancțiunile cresc. Lucrăm după reguli ineficiente, învechite, a adăugat el. „Ne lipsesc camerele de luat vederi, lipsește și colectarea amenzilor”, a adăugat Todorov.