Vești proaste pentru șoferi de la Consiliul Concurenței: Prețurile RCA ar putea crește în 2024

​Situația de dezechilibru între cerere și ofertă la nivelul pieței RCA va continua și în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creștere a tarifelor RCA practicate, fie la o scădere a cererii, se arată într-o analiză a Consiliului Concurenței.

  • „În condițiile în care prelungirea valabilității contractelor RCA ale Euroins se suprapune cu încetarea plafonării tarifelor de primă RCA, până la sfârșitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asigurați RCA vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămași pe piața RCA.
  • Astfel, situația de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață va continua și în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creștere a tarifelor RCA practicate, fie la o scădere a cererii, în contextului economic și geopolitic actual, ce poate genera dificultăți financiare populației.”, arată un raport publicat de Consiliul Concurenței.

Autoritatea amintește că industria asigurărilor, în special cele de tip RCA, a trecut prin transformări majore în ultimii trei ani, ca urmare a ieșirii din piață a trei asigurători, dintre care doi dețineau cele mai mari cote pe piața RCA, scrie Hotnews.ro.

Astfel, în septembrie 2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a City Insurance, iar, în luna noiembrie a aceluiași an, a aprobat retragerea, la cerere, a autorizației de funcționare a societății Uniqa Asigurări.

Cum a fost prelungită plafonarea prețurilor RCA și valabilitatea polițelor Euroins

Anul 2023 a debutat cu un nou șoc pe aceste piețe, odată cu retragerea, de către ASF, a autorizației de funcționare a liderului de piață pe RCA – Euroins România.

În luna martie 2023, la momentul retragerii autorizației, Euroins deținea 27% din piața RCA.

Începând cu data de 9 septembrie 2023, polițele RCA încheiate la Euroins ar fi expirat automat, ca urmare a trecerii termenului de 90 de zile de la data deschiderii în instanță a procedurii de faliment a companiei (9 iunie 2023).

Cu toate acestea, termenul a fost prelungit cu trei luni, până la data de 8 decembrie 2023.

La începutul lunii aprilie 2023, pentru a preveni un efect negativ, de creștere accentuată a tarifelor de primă, similar celui indus de falimentul City Insurance din ultimul trimestru al anului 2021, tarifele RCA au fost plafonate pentru o perioadă de șase luni, la nivelul celor practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.

Recent, Guvernul a prelungit cu 3 luni (până la sfârșitul lunii decembrie 2023) plafonarea tarifelor de primă maxime RCA practicate de asigurători, plafonare care, în lipsa acestei măsuri, ar fi expirat pe 10 octombrie 2023.

În momentul adoptării actului normativ de prelungire a plafonării – octombrie 2023, numărul contractelor de asigurări obligatorii RCA încheiate de Euroins, încă în vigoare, era de aproximativ 1,7 milioane de contracte, ceea ce reprezintă circa 17% din întregul parc auto la nivel național.

Ce asigurători trebuie să absoarbă clienții Euroins

Conform ultimelor date oficiale, la 30 iunie 2023, pe piața RCA activau șase asigurători naționali: Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom Vienna Insurance Group, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig Vienna Insurance Group.

Pe lângă aceste societăți, pe teritoriul României își desfășurau activitatea două sucursale ale asigurătorilor străini Axeria Iard și Hellas Direct, pe baza libertății de stabilire (FOE), respectiv asigurătorul bulgar DallBogg, pe baza libertății de a presta servicii (FOS).

În data de 19 septembrie 2023, a fost înregistrată societatea Eazy Asigurări, care este autorizată să practice si asigurări RCA.

În primele șase luni ale anului 2023, Axeria Iard a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA de aproximativ 339 milioane lei, ceea ce înseamnă 7,3% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment, iar Hellas Direct a cumulat, în aceeași perioadă, un volum de prime brute subscrise de peste 267 milioane lei (5,8% din piața RCA).

Gradul de concentrare a pieței RCA s-a menținut ridicat și în semestrul I 2023, trei jucători (Euroins, Groupama, Allianz Țiriac) acumulând aproximativ 60% din piață.

Trei asigurători controlează piața CASCO: Omniasig, Groupama și Allianz-Țiriac

Potrivit autorității gradul de concentrare se menține ridicat și pe piața asigurărilor auto facultative CASCO.

În condițiile unei cereri în creștere, cu 18% semestrul I 2023, comparativ cu semestrul I 2022 și a menținerii numărului de concurenți la nivelul anului anterior, gradul de concentrare rămâne ridicat și pe piața asigurărilor facultative (CASCO).

Pe segmentul CASCO, primele trei societăți însumau, la sfârșitul lunii iunie 2023, o cotă de piață de circa 75%, din perspectiva volumului de prime brute subscrise.

Potrivit datelor ASF, Omniasig, Groupama și Allianz-Țiriac controlau 75% din veniturile din această industrie, care au urcat la 1,6 miliarde de lei în primul semestru din acest an.

Related posts