UNTRR anunță într-un comunicat că mulțumește Ministerului Transporturilor, MAE și MAI pentru intervenție și implicare cu privire la regimul vizelor și autorizațiilor de transport, pentru revenirea în țarã a conducãtorilor auto profesioniști români din Ucraina și Rusia. UNTRR solicitã în continuare implicarea autoritãților române, întrucât partea ucraineanã nu lasã șoferii sã se întoarcã acasã și dau prioritate exclusiv refugiaților
Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) mulțumește Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) pentru intervenția cãtre autoritãțile din Belarus, Turcia și Georgia și cã a obținut posibilitatea pentru șoferii profesioniști ai camioanelor românești aflate în Rusia de a se întoarce acasã prin aceste țãri chiar dacã nu au autorizațiile de tranzit uzuale necesare pentru accesul camioanelor.
MTI a transmis cã s-a dispus suspendarea autorizațiilor de transport tranzit prin Belarus, Georgia și Turcia.
Totodatã, asociația transportatorilor din Belarus a confirmat UNTRR cã începând cu 25.02.2022 și pânã pe 11.03.2022, operatorii de transport rutier români pot tranzita Belarus fãrã autorizație de transport tranzit de Rusia. Transportatorii români se pot deplasa cãtre orice punct de trecere a frontierei dintre Belarus și UE, inclusiv cu Polonia.
UNTRR mulțumește Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru implicare în a obține posibilitatea ca șoferii profesioniști români sã poatã trece prin aceste țãri fãrã vize și pentru intervențiile punctuale în a facilita intrarea în România a șoferilor profesioniști care nu sunt lãsați sã avanseze de partea ucraineanã. De asemenea, UNTRR mulțumește Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru intervenția generalã de a facilita revenirea în țarã a șoferilor profesioniști prin punctele de trecere a frontierei dintre România și Ucraina.
MAE a informat UNTRR cã începând cu 25.02.2022, poliția de frontierã românã suspendã cerința prezentãrii vizei române la intrarea în România tuturor celor care pãrãsesc Ucraina fie direct, fie prin punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, care se refugiazã sau tranziteazã România spre țara de destinație. În aceastã categorie intrã și conducãtorii auto ucraineni sau turci.
MAE este în contact cu autoritãțile din Belarus și Turcia în vederea suspendãrii regimului vizelor.
În ceea ce privește rutele alternative pentru întoarcerea camioanelor în România, ocolind Ucraina, UNTRR recomandã deplasarea spre Letonia, pe la punctul de trecere a frontierei Terehova – Buracki, click aici pentru a consulta site-ul cu timpii de așteptare la frontierã.
Reamintim cã inclusiv țãri terțe unde cetãțenii români merg fãrã vize, precum Turcia, solicitã șoferilor profesioniști români deținerea unei vize care se obține exclusiv de la consulat. Mulți șoferi profesioniști au fost surprinși de evenimentele tragice din ultimele zile pe teritoriul Federației Ruse, dupã ce au fost în tranzit prin Ucraina, astfel cã nu dețin vize de Belarus sau Turcia, și nici autorizații de tranzit pentru Belarus, Turcia sau Georgia.
Șoferii profesioniști care au operat curse spre Moscova se pot întoarce în România prin Letonia sau Belarus, iar cei care au avut curse spre centrul sau estul Rusiei pot reveni în țarã prin Georgia și Turcia.
Reamintim cã pentru a putea efectua transporturi internaționale în afara UE sunt necesare vize pentru șoferii profesioniști, autorizații pentru camioane și documente vamale pentru mãrfuri.
UNTRR reitereazã solicitarea cãtre Guvernul României sã intervinã de urgențã pe lângã autoritãțile din Ucraina pentru a asigura cu prioritate revenirea în România a conducãtorilor auto profesioniști români care conduc autovehicule comerciale înmatriculate în România și care au fost surprinși pe teritoriul Ucrainei de evenimentele militare.
La punctul de trecere a frontierei Porubne – Siret, autoritãțile ucrainene permit ieșirea din țarã doar a refugiaților, iar camioanele companiilor românești nu sunt lãsate sã iasã decât cu intervenția punctualã în fiecare zi a autoritãților române. Putem aprecia cã dacã în România au intrat în țarã camioanele aflate în coadã dupã 2 zile, în Republica Moldova camioanele stau la coadã de 3 zile pentru a intra în țarã dinspre Ucraina.
UNTRR înțelege preocuparea umanitarã, dar considerã cã și conducãtorilor români trebuie sã li se acorde asistențã, de urgențã, pentru repatriere, nu numai refugiaților. Nu putem aștepta sã iasã toți cetãțenii Ucrainei ca refugiați înainte ca românilor sã le fie permisã întoarcerea în România! Autoritãțile române au datoria de a asigura cu prioritate repatrierea cetãțenilor români.
UNTRR pune la dispoziția transportatorilor români adresa de e-mail office@untrr.ro unde aceștia pot comunica coordonatele camioanelor aflate în Ucraina și Rusia. În vederea transmiterii cãtre autoritãți sunt necesare urmãtoarele date: numele și datele de contact ale șoferilor, numãr înmatriculare și poziție camion, datele de contact ale firmei.