Milioane și milioane de autoturisme circulă pe șoselele din întreaga lume și desi sunt de diferite dimensiuni și modele, toate au în comun două lucruri de bază: motorul care le oferă putere și anvelopele pe care să circule. Truckandvan.ro și Rețeaua Autosoft vă arată ce trebuie să faceți pentru a păstra anvelopele cât mai mult timp.
La fel ca vehiculele, anvelopele sunt de diferite tipuri, de la anvelope mici și eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil la pneuri mari de 24 inch cu jante strălucitoare și aspect agresiv. Ele pot fi simple și ieftine sau elaborate și costisitoate. Dar chiar și cele mai ieftine anvelope pot fi costisitoare dacă ești nevoit să le înlocuiești pe toate odată.
Înlocuirea anvelopelor este una dintre cele mai semnificative cheltuieli cu care te vei confrunta în timpul deținerii vehiculului. Astfel, putem înțelege de ce ai dori să întârzii cât mai mult acea cheltuială și să obții durata maximă de viață din anvelope.
Există mai multe modalități de a îți proteja anvelopele pentru a nu se deteriora prematur. Să îți îmbunătățești modul de conducere este pe primul loc. Întoarcerile bruște, pornirile și opririle rapide cauzează o uzură mai mare a anvelopelor, la fel ca viteza, care încălzește cauciucul și provoacă defectarea acestora mai rapidă.
În mod evident este de la sine înțeles că trebuie să eviți obstacolele precum bordurile, gropile sau pietrele. Chiar dacă acestea nu perforează anvelopa, răzuirea constantă de o bordură de ciment sau lovirea gropilor poate duce la uzura prematură a cauciucului.
De asemenea pentru a obține câți mai mulți km din anvelope trebuie să fii atent la presiunea aerului, geometria și rotirea anvelopelor.
Verifică constant presiunea aerului în anvelope
Este indicat ca presiunea în anvelope să fie verificată măcar o dată pe luna, atunci când anvelopele sunt reci. Cel mai bine este să verifici presiunea dimineața, cu un manometru, înainte ca mașina să fie condusă sau cel puțin la câteva ore după ultima călătorie. Chiar și câțiva kilometri pe drum pot încălzi aerul din interiorul anvelopei, determinându-l să se extindă și oferindu-ți o citire inexactă.
Mașinile mai noi sunt echipate cu sisteme de monitorizare a presiunii în anvelope (TPMS) și sunt de un real ajutor în a determina presiunea din fiecare anvelopă. Sistemele de bază avertizează șoferul atunci când o anvelopă are aerul scăzut printr-un semn de exclamare aflat pe tabloul de bord. Cu un sistem TPMS nu vei mai avea nevoie de alte aparate de citire a presiunii din anvelope.
Verifică geometria anvelopelor
Este indicat să faci geometria anvelopelor la un service specializat în roți ori de câte ori simți că anvelopele mașinii nu sunt aliniate cum trebuie.
Care sunt indiciile că ai nevoie de o aliniere a anvelopelor:
- Mașina trage dreapta sau stânga deși mergi în linie dreaptă
- Volanul tremură în timpul mersului
- Consumul de combustibil crește brusc
- Anvelopele prezintă uzură neuniformă
Dacă observi că anvelopele mașinii sunt ușor decuplate sau dacă vezi o uzură neuniformă pe banda de rulare, este timpul să îți aliniezi anvelopele cât mai rapid pentru a le crește utilitatea.
Rotește anvelopele frecvent
Probabil că acest lucru este de la sine înțeles, dar merită întotdeauna să reamintim proprietarilor de mașini că rotirea anvelopelor înseamnă că se vor uza uniform. Și chiar și uzura este cheia pentru a profita la maximum de un set de anvelope – indiferent de tipul de anvelopă pe care îl folosești.
Rotirea anvelopelor înseamnă să le scoți pe toate și să le muți într-o nouă poziție pe mașină. Anvelopele din spate se uzează diferit față de cele din față, în funcție de tracțiunea pe care o are mașina. Anvelopele din stânga se uzează diferit față de cele din dreapta, în funcție de numărul de viraje efectuate în ambele direcții sau de cât de atent parchezi în paralel. Probabil că toți am răzuit odată și odată o anvelopă de bordură la vremea noastră, prin rotirea anvelopelor ne asigurăm că nu deteriorăm aceeași anvelopă din nou și din nou.
Depozitează anvelopele corespunzător
Anvelopele dupa ce sunt demontate trebuie să le depozitezi în cele mai bune condiții pentru a le putea folosi și în anii următori. Anvelopele au nevoie de un mediu uscat, întunecat și climatizat. Ideal este să le depozitezi la un hotel de anvelope, este locul propice pentru ca anvelopele să își păstreze proprietățile la capacitate maximă.
Apelează întotdeauna la profesioniști atunci când este vorba de montarea, repararea și depozitarea anvelopelor mașinii tale.
Poți fi sigur că dacă urmezi pașii de mai sus vei avea parte de anvelope rezistente și sigure, care să îți ofere mii de km în deplină siguranță și confort.