Ministerul Transporturilor organizează marţi, 9 octombrie, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere.
“La iniţiativa Ministerului Transporturilor, în conformitate cu prevederile din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, marţi, 9 octombrie 2018, ora 10:00, la sediul din Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucureşti, în sala de conferinţe, va avea loc şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin al ministrului transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011, cu modificările şi completările ulterioare”, se spune într-un anunţ al MT.
Ordinea de zi a şedinţei cuprinde următoarele puncte: prezentarea proiectului de act normativ şi prezentarea şi discutarea observaţiilor şi propunerilor referitoare la proiectul de act normativ.
La şedinţa publică pentru dezbaterea proiectului de act normativ au acces instituţiile publice, organizaţiile civice, precum şi orice persoane interesate.
Documentele şedinţei de dezbatere publică pot fi consultate la anunţul aferent proiectului pe site-ul ministerului.
Câteva zeci de transportatori, membri ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), au protestat, în ultimul timp, în faţa Ministerului Transportului, solicitând autorităţilor eliminarea unui subpunct de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social care prevede modificări în organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere.
“O astfel de modificare ar crea un prejudiciu grav populaţiei care beneficiază, în acest moment, de un transport organizat, sigur şi prestabilit. De asemenea, cerem să se modifice Legea taximetriei, respectiv scoaterea sintagmelor ‘în mod repetat’ şi ‘în mod permanent’, precum şi activitatea de ‘rent a car’ să treacă la Ministerul Transporturilor, conform solicitărilor depuse în repetate rânduri. Dorim ca activitatea de ‘rent a car’ să fie trecută în administraţia ARR (Autorităţii Rutiere Române, n.r.) pentru a exista o mai bună coordonare şi funcţionare a acesteia, eliminând astfel orice posibilitate de activitate neautorizată”, precizează COTAR.
De asemenea, transportatorii intenţionează să organizeze săptămâna viitoare un miting în faţa Guvernului, la care sunt aşteptate 3.000 de taxiuri şi 2.000 de autobuze, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prim vicepreşedintele COTAR, Ion Comuşi.
La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat, pe 26 septembrie, că ministerul pe care îl conduce nu este dispus să elimine orice barieră din discuţiile cu transportatorii, dar este deschis dialogului şi altor forme de dezbatere, însă piaţa transporturilor regulate interjudeţene de pasageri trebuie să fie deschisă şi accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate.
Întrebat cum intenţionează să procedeze pentru a soluţiona protestul transportatorilor, ministrul a răspuns: “Suntem în dialog de mai mult de 45 de zile de când parcurgem dialogul instituţionalizat, suntem în dialog, iar despre faptul că la 1 iulie 2019 intră în vigoare acest regulament se ştie de mai bine de 4 ani”.
Reglementarea pieţei transporturilor regulate de pasageri pe curse interjudeţene se face prin ordin de ministru.