Iarna este anotimpul care solicită cel mai mult automobilul, iar pregătirea pentru aceasta trebuie să înceapă din vreme și necesită mai multe resurse. Truckandvan.ro vine cu 5 sfaturi pentru cei care vor să își mențină mașina în parametri optimi. O mașină ferită iarna rezistă mai mult în timp și își păstrează valoarea de revânzare mare.
1. Schimbă lichidele de răcire și de parbriz
Schimbă lichidul de răcire al motorului – esențial în funcționarea motorului, pentru că previne supraîncălzirea motorului și coroziunea acestuia, lichidul de răcire trebuie să aibă întotdeauna combinația optimă între apă și antigel. Acesta din urmă previne înghețarea lichidelor pe perioada iernii. Înainte ca temperaturile să se apropie de 0 grade, verifică nivelul și starea lichidului de răcire și nu uita că este recomandat ca acesta să fie schimbat la fiecare 30.000 de km, dacă întreținerea mașinii iarna este importantă pentru tine.
Înlocuiește lichidul de parbriz – o inspecție la instalația de spălare a parbrizului și a lunetei este oportună în această perioadă. Pentru a preveni înghețarea lichidului de curățare în instalație trebuie ca acesta să fie înlocuit cu cel de iarnă, care rezistă la temperaturi de -30 sau -40 de grade. Este indicat să alegi un lichid de calitate, având în vedere că pe piață sunt și multe soluții de calitate îndoielnică în gama de accesorii de întreținere auto. Și ștergătoarele trebuie să fie verificate, iar cele la care cauciucul a îmbătrânit sau lama are imperfecțiuni să fie înlocuite.
2. Verifică instalația de aerisire și climatizare.
Rolul climatizării nu este important doar vara, ci și în anotimpul rece, când se acumulează umezeală în habitaclu. Eliminarea acesteia înainte de a pleca la drum în zilele de iarnă este foarte importantă, așa că asigură-te că instalația de aerisire funcționează în parametri.
3. Verifică starea bujiilor și a bateriei.
Pentru ca pornirea în sezonul rece să fie fără emoții, trece pe lista de sfaturi de întreținere auto iarna și verificarea bujiilor. Această operațiunie este indicată la fiecare 45-50.000 de km, iar o înlocuire a acestora la fiecare 100.000 de km. Bateria este foarte solicitată iarna, așa că ai grijă să ai una în stare optimă, care să nu te lase în prima dimineață geroasă.
4. Echipează-ți mașina cu accesoriile potrivite.
Pe perioada iernii este recomandat să ai în portbagaj câteva accesorii specifice, foarte utile în acest sezon. O lopată, un spray pentru dezghețarea parbrizului, un săculeț cu nisip, lichid de parbriz, o racletă sunt foarte utile când vremea este potrivnică.
5. Încearcă să îți adăpostești mașina într-un garaj.
În condițiile în care prețurile mașinilor sunt destul de mari, iar iernile devin și ele tot mai grele și imprevizibile, este important ca fiecare proprietar sa ia în considerare varianta de a-și proteja bunul prin adăpostirea acestuia într-un garaj. Un garaj auto reprezintă confortul de a avea un loc de parcare individual, sigur și izolat de intemperiile vremii, dar totodată ajută și la reducerea cheltuielilor de întreținere pentru mașină.
Atunci când stabiliți dimensiunile garajului auto, este extrem de important numărul de mașini pe care doriți să îl adăpostiți în acesta. În general, dimensiunile minime pentru un garaj pleacă de la 3m lățime și 5m lungime. Dimensiunile optime sunt de 3.5m lățime și 6m lungime. Înălțimea minimă a garajului este de 2.1m, cea mai potrivită fiind cea de 2.5m.
În general, pe lângă depozitarea mașinii, este recomandat să alocați spațiu și pentru alte obiecte: scule, biciclete, unelte pentru grădinărit etc.