Românii își vor putea asigura casele și mașinile, inclusiv RCA, direct la Stat!

Românii își vor putea asigura în curând mașinile și bunurile direct la Stat. CEC Asigurări, un proiect construit în jurul principalei bănci a statului, a primit undă verde de la Ministerul Finanțelor Publice. Această companie nouă pe piața asigurărilor a fost creată din cauza exploziei prețurilor asigurărilor, în special din domeniul auto. 

Gândit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) împreună cu CEC Bank, însușit și dezvoltat de bancă și promovat la toate nivelele de Autoritate după venirea noii conduceri, în vara lui 2020, proiectul a fost primit undă verde de la Ministerul Finanțelor, acționarul CEC Bank

La nivelul ASF, demersurile în acest sens au început încă din 2020, în contextul în care City Insurance dădea semne clare că are probleme serioase, iar piața RCA ajunsese la un nivel de concentrare fără precedent. Între timp, City Insurance a falimentat, iar piața rămâne destul de concentrată, în ciuda reintrării unor jucători importanți, care se retrăseseră de facto în contextul prețurilor nesustenabile la care vindea City Insurance.

Amintim că pe piață există deja un asigurător de stat, Eximasig, controlat de Eximbank, însă firma are o activitate limitată, fiind specializată pe asigurări de garanții, asigurări de credit comercial și alte tipuri de produse pentru firme și în special pentru cele care practică activități de export-import.

Intrarea viitorului asigurător controlat de CEC Bank este așteptată mai ales pe zona RCA, acolo unde piața simte o nevoie acută de concurență.

În termeni mai simpli, un nou jucător activ pe zona RCA va însemna o creștere a concurenței și o stopare a scumpirilor care au marcat piața după falimentul City. Mai mult, având în vedere că este greu de crezut că asigurătorul CEC va folosi metode de tip City Insurance și chiar Euroins pentru a evita plata daunelor ori pentru a le achita doar parțial sau cu întârziere, un nou jucător va aduce și un plus de calitate în această zonă.

Totuși, asigurătorul de sub CEC Bank va fi o firmă activă pe o piață privată, motiv pentru care nu va putea să își asume pierderi. Nu sunt încă publice cifrele pe ultimul trimestru din 2021 (cel marcat de creșterea substanțială a prețurilor de după falimentul City Insurance), însă la nivelul lunii septemebrie a anului trecut asigurarea obligatorie auto ajunsese să aducă pierderi uriașe. Rata combinată a daunei mergea spre 140%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasați, firmele care vând RCA plăteau 140 de lei pe daune, taxe și cheltuieli de marketing și vânzare. Altfel spus, pierdeau 40 de lei la fiecare 100 de lei.

Acesta este și motivul pentru care, spun sursele noastre, asigurătorul CEC nu va apăsa foarte tare pedala RCA, într-o primă fază. Cel mai probabil, firma se va orienta, ca toți asigurătorii  aflați în relație cu băncile, pe asigurări legate de produsele de credit și economisire. Nu este clar încă dacă va intra și pe asigurări de viață (o linie extrem de profitabilă  pe canalul bancassurance), dar aproape sigur va vinde asigurări de locuință(cea mai profitabilă linie de pe piața locală), asigurări de sănătate și alte tipuri de polițe ce vin la pachet cu produsele băncii. Este foarte probabil ca asigurătorul să meargă chiar pe pachete multianuale, în cazul creditelor ipotecare, de exemplu, luate pe termen lung. De asemenea, probabil că noul asigurător va ataca și zona asigurărilor de bunuri și cea a asigurărilor CASCO.

Totuși, la actualul nivel de preț (cel puțin 40%-50% în medie peste ce era înainte de falimentul City Insurance), CEC Bank poate intra profitabil și pe segmentul RCA, mai ales că beneficiază de marele avantaj al rețelei de sucursale. Dacă ar reuși să își formeze angajații să vândă și RCA sau dacă ar dezvolta un produs pretabil și pentru vânzare online, avantajul CEC ar fi unul semnificativ, în condițiile în care costurile asigurătorilor cu distribuția pe RCA sunt undeva la cel puțin 13-15%.

În ceea ce privește banii cu care va porni la drum noul asigurător, sursele noastre spun că aceștia sunt deja pregătiți și ar veni fie direct de la CEC Bank fie dintr-un împrumut pe care CEC al urma să îl la de la Eximbank, cealaltă bancă de stat. Costurile inițiale, afirmă aceleași surse, vor fi în jurul a 20-25 de milioane de euro.

Related posts