Grevă de trei zile a operatorilor de transport rutier din Republica Moldova

Asociaţia patronală a operatorilor de transport auto din Republica Moldova (APOTA) a declanşat trei zile de grevă generală în transportul public, începând de luni, în semn de protest faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor la solicitările lor, relatează mass-media de peste Prut.


Majoritatea rutelor regulate din Republica Moldova au fost suspendate în cadrul acestei acţiuni de protest, operatorii de transport rutier declarând că doar nişte soluţii concrete din partea autorităţilor i-ar putea determina să renunţe la continuarea protestului în zilele de marţi şi miercuri, notează Deschide.md.

Într-un demers adresat guvernanţilor la 22 ianuarie, APOTA menţiona că ”majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment, iar costurile nu mai pot fi acoperite de încasări”.

Potrivit semnatarilor, Ministerul Infrastructurii nu a reacţionat la doleanţele operatorilor de transport, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a prezentat calculele reale ale mărimii tarifului la serviciile de transport, notează Jurnal.md.

Circulaţia mijloacelor de transport ar putea fi reluată abia din 10 februarie, anunţă într-un comunicat Asociaţia patronală a operatorilor de transport auto.

Ca reacţie, ministrul infrastructurii Andrei Spânu a declarat că ”un grup mic de transportatori a trecut la şantaj”, conform publicaţiei menţionate.

”Îi îndemn pe toţi transportatorii să nu se lase provocaţi de astfel de comportamente. Iar celor din acest grup mic de transportatori le recomand să înceapă să renoveze parcul de autobuze, să crească nivelul de calitate a serviciilor, să elibereze tichete pasagerilor, să întreţină autobuzele şi microbuzele în stare bună pentru a nu supune riscurilor pasagerii, să se gândească la oameni, în primul rând”, a declarat Spânu.

În acelaşi mesaj, ministrul precizează că săptămâna viitoare va avea o ultimă rundă de consultări cu transportatorii referitor la tarife, iar după această şedinţă va fi luată o decizie finală.

Related posts