Daimler a demarat o procedură de reorganizare. Diviziile de camioane și autocare devin independente

Grupul auto german Daimler a anunțat luni că a demarat un proces de implementare a unei noi structuri organizaționale, conform căreia divizia de automobile Mercedes-Benz și cea de camioane și autobuze vor deveni entități independente din punct de vedere legal sub acoperișul Daimler, o mutare care a dat naștere la speculații referitoare la o eventuală divizare a grupului.

Compania a apreciat că aceste modificări vor da diviziilor o flexibilitate mai mare pentru a reacționa la modificarea rapidă a mediului de business adăugând însă că nu are de gând să vândă niciuna din diviziile sale. Daimler a precizat că noua structură va trebui aprobată de managementul de top și Consiliul director înainte de a intra în vigoare, estimând că aprobările finale ar putea veni la Adunarea Generală anuală a acționarilor din 2019, cel mai devreme.

“Oricine își propune să atingă o competitivitate și profitabilitate sustenabilă trebuie să evolueze încontinuu și să se adapteze la modificările rapide din mediul înconjurător. Noua structură va asigura să suntem pregătiți la provocările din noua eră a automobilului”, a declarat directorul general de la Daimler AG, Dieter Zetsche.

Dacă reorganizarea va fi aprobată, Mercedes-Benz Cars and Vans și Daimler Trucks & Buses ar putea deveni similare cu divizia de servicii financiare a Daimler, care are deja o structură independentă din punct de vedere legal. Toate cele trei divizii își vor menține de asemenea sediile în Germania.

Daimler a subliniat că nu urmărește să obțină economii sau reduceri de locuri de muncă în cadrul procesului de reorganizare, adăugând că a ajuns la un acord cu reprezentanții sindicali cu privire la protejarea locurilor de muncă până la finele lui 2029, o contribuție de trei miliarde de euro fondul de pensii al grupului și o prelungire a bonusurilor.

În luna iulie a acestui an, directorul general Dieter Zetsche anunța că Daimler ar putea să mute o parte din afacerile sale în entități legale distincte, dând naștere la speculații referitoare la o posibilă divizare, în condițiile în care grupul trebuie să finanțeze investiții semnificative în autovehiculele autonome și cele electrice.

O eventuală separare a diviziilor Daimler ar permite acestora să obțină o valoare mai mare decât cea a actualului grup, analiști de la Evercore ISI estimând că numai divizia de camioane și autobuze ar avea o valoare de 31 de miliarde de euro. Potrivit datelor Thomson Reuters, în prezent valoarea totală de piață a companiei Daimler AG este de aproximativ 72,7 miliarde de euro.

Related posts