Cum să iți alegi corect anvelopele de iarnă?

Pe timpul iernii, șofatul este influențat foarte mult de tipul de anvelope pe care le are mașina ta deoarece anvelopele potrivite iți oferă performanță și tracțiune eficiente, indiferent de vreme, în timp ce anvelopele nepotrivite creeaza o multitudine de probleme pe drum.

Ce trebuie să reții este că nu exista anvelope de iarnă perfecte, fiecare produs reprezintă un compromis și echilibru între diferiți parametri și caracteristici de performanță.

Pentru a alege anvelopele de iarnă cele mai bune pentru nevoile tale trebuie să iei în considerare următorii factori:

Dimensiunea anvelopei, inclusiv indicele de sarcină și viteză

Înainte de a decide să cumperi un anumit model, mai întâi trebuie să te asiguri că are proprietățile corecte pentru mașina ta. Ar trebui să te asiguri că ai dimensiunea corectă a anvelopei, deoarece există doar câteva dimensiuni potrivite pentru vehiculul tău, ceea ce îți va restrânge mult mai ușor căutarea. În plus, chiar și în această dimensiune, trebuie să verifici indicii de viteză și de încărcare declarați de producătorul mașinii. Poți cumpăra anvelope mai mari dar nicioadată mai mici decât recomandă producătorul în cartea mașinii.

Prețul anvelopei

Când vine vorba de anvelopele de iarnă, la fel ca toate anvelopele auto, există trei clase sau segmente diferite pe piață. Acestea sunt cunoscute sub numele de clasa economică, clasa medie și clasa premium.

Clasele se deosebesc prin performanțele promise, amestecul de cauciuc, modelele de rulare si tehnologia utilizată, acestea toate influențează costul anvelopelor.

Tipul de vehicul condus

Trebuie să iei în considerare și tipul de vehicul condus, deoarece acest lucru va influența ce tip de anvelope sunt mai bune pentru mașina ta. Pentru mașini mici, de oraș, poți alege un model de anvelope de iarnă mai economic, mai ales dacă nu parcurgi mulți km exteriori. Pentru mașinile de clasă medie poți merge liniștit cu un set de anvelope de iarnă din clasa medie, de preferat asimetrice sau direcționale. Pentru mașinile de lux, sportive și SUV ai nevoie de anvelope puternice, din clasa premium ce-ți pot oferi performanțe ridicate pe șosea.

Kilometrajul parcurs

Dacă nu conduci foarte mult în afara orașului în timpul iernii, poți cumpăra fără probleme anvelope de iarnă din clasa economică. De preferință alege anvelope de iarnă asimetrice sau direcționale.

Stilul de condus

Iarna, drumul prezintă mai multe riscuri, cum ar fi gheață, zăpadă și noroaie. Ca atare, ai nevoie de anvelope care să facă față stilului tău de condus. De exemplu, dacă conduci moderat cu un vehicul de clasă medie, mai ales în oraș, vei avea nevoie de cauciucuri de direcție sau cauciucuri medii, cum ar fi Barum Polaris 2 si Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3.

 

Pentru stiluri de conducere agresive și dinamice, ar trebui să alegi cel puțin anvelope medii sau, de preferință, anvelope premium asimetrice. Exemple populare includ Bridgestone Blizzak LM30 și Continental ContiWinterContact TS830.

Terenul pe care te deplasezi

Dacă în majoritatea cazurilor conduci cu viteză moderată și în special în oraș, ai nevoie de anvelope care să aibă un indice bun de frânare în caz de urgență, dar care să îți ofere și alte beneficii importante ca siguranța și confortul.

Dacă iei în calcul toate aspectele parcurse în acest articol, vei putea face o alegere potrivită pentru nevoile tale în iarna aceasta.

Related posts