Companiile de transport din România pot recupera o parte din taxa de drum plãtitã în Germania în perioada 2017 – 2020

Companiile de transport rutier din România care au achitat taxe de drum în Germania, în perioada 2017 -2020, pot recupera între 4% și 7% din cuantumul acestora, dupã ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis cã statul german a încasat suplimentar și nelegal sume aferente taxãrii infrastructurii de la transportatorii rutieri.

Cea mai eficientã soluție de rambursare a taxei de drum plãtite în plus este prin înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, pusã la dispoziție de firma de avocaturã Hausfeld din Germania și compania eClaim GmbH, în parteneriat cu Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Termenul limitã de înscriere este 4 decembrie 2020.

La 28 octombrie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis cã modalitatea de calcul a taxelor de drum în Germania pentru camioane încalcã legislația europeanã. La calcularea taxei de drum, Germania a luat în considerare costurile poliției rutiere, cu toate cã acest lucru nu este permis în legislația europeanã. În calculul taxei de drum ar fi trebuit inclus doar costul infrastructurii.

Prin urmare, toate firmele care au plãtit suplimentar taxele de drum au dreptul la o rambursare din partea statului german, iar conform datelor actuale, aceasta se ridicã între 4% și 7%.

Perioada de prescripție pentru cererile de rambursare este de trei ani. Astfel, rambursãrile pentru perioada de înainte de 2017 nu mai pot fi revendicate de cãtre companii, cu excepția cazului în care acestea au luat deja mãsuri pentru a suspenda sau întrerupe limitarea într-o etapã anterioarã. Pentru taxele de drum plãtite în 2017, perioada de prescripție va expira la 31 decembrie 2020, de aceea sunt recomandate acțiuni urgente pentru ca cererile din 2017 sã fie menținute. 

Dupã înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, firmele vor primi un email de confirmare, urmând ca în perioada urmãtoare le fie trimise documentele pentru semnare. Astfel, vor trebui semnate și încãrcate pe platformã mandatul și acordurile de finanțare, iar o procurã trebuie semnatã și trimisã la Hausfeld prin poștã.

Dupã semnarea contractelor între compania de transport și firma de avocaturã Hausfeld,  trebuie furnizate informații despre taxele de drum plãtite, respectiv toate facturile lunare din 2017 pânã în 2020.

eClaim GmbH va acoperi toate cheltuielile de judecatã, precum și onorariile Hausfeld în schimbul unui comision în caz de succes. Existã diferite valori ale comisionului de succes care depind de modul de soluționare al cazului – dacã se ajunge la o înțelegere cu statul german înainte de a se întreprinde orice acțiune în justiție, sau trebuie sã se desfãșoare proceduri unice sau sunt necesare procese individuale pentru fiecare companie.

Related posts