BMC Truck&Bus se asociază cu o companie din China și va produce, lângă București, autobuze electrice

Compania BMC Truck&Bus SA anunță că va produce, începând cu anul 2022 , autobuze electrice la Ciorogârla, lângă București, într-un parteneriat cu Zonson Smart Auto Co LTD, o subsidiară a gigantului chinez ZTE, România urmând să aibă astfel primul producător de autobuze electrice.

Într-o  primă fază, 200 de unități  vor  ieși anual din fabrică, pentru ca, ulterior,  livrările să se ridice la  aproximativ 500 de unități pe an, potrivit oficialilor fabricii românești . Partenerul chinez oferă soluția electrică pentru autobuz și integrarea, produsul va fi însă unul românesc, fabricat în România.

Autobuzele electrice fabricate de BMC Truck & Bus și ZTE vor  alimenta atât   piața românească cât și  cea europeană, dar și alte zone mai îndepărtate din lume ,  Romania urmând a deveni astfel exportator de autobuze electrice .

Autobuzul va fi comercializat sub marca  Euro BUS DIAMOND, o marcă cunoscută deja pe piața locală,   în varianta diesel ,  care a și câștigat  mai multe licitații în România .  Cum însă dieselul este un subiect încheiat la nivel european, autobuzul Euro Bus Diamond  a virat către soluția electrică.

EuroBUS Diamond electric va fi produs, până în 2024, în toate versiunile de lungime cerute de piață, adică 12 metri, 8,5m, 6m și 18 m(cu burduf). investiția este pana acum  undeva la 25  milioane euro, Linia de productie există deja –  cea pentru modelul diesel, însă aceasta trebuie adaptată pentru productia de autobuze electrice  ( utilaje  noi , o hală nouă ), ceea ce  înseamnă circa 5 milioane euro, afirmă Colacea,  iar din primăvara lui 2022, încep angajările. În prima faza, vor fi angajate aproximativ 150 de persoane.

Întreaga investiție de la Ciorogârla, din 2002 și până în prezent, este de circa 25 de milioane de euro. Aceasta include liniile de producție, de service și sediul administrativ.

Related posts