UNTRR solicită recunoașterea documentelor conducătorilor auto eliberate de Ucraina conform prevederilor europene și facilitarea angajării rapide a conducătorilor auto ucraineni

UNTRR solicitã recunoașterea documentelor conducãtorilor auto eliberate de Ucraina conform prevederilor europene și facilitarea angajãrii rapide a conducãtorilor auto ucraineni la companiile românești de transport rutier, precizează tranportatorii într-un comunicat trimis redacției noastre.

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicitã Ministerului Transporturilor și Infrastructurii – MTI și Ministerului Afacerilor Interne – MAI sã adopte mãsuri urgente pentru aplicarea imediatã a prevederilor europene care permit recunoașterea documentelor conducãtorilor auto eliberate de Ucraina, pentru facilitarea angajãrii rapide a conducãtorilor auto ucraineni la companiile românești de transport rutier.
Industria transporturilor rutiere din România se confruntã de mulți ani cu o crizã de conducãtori auto profesioniști care s-a acutizat în prezent pe fondul provocãrilor importante legate de începerea aplicãrii Pachetului Mobilitate 1 și instabilitãții generate de rãzboiul din Ucraina. Potrivit sondajului Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere – IRU de anul acesta, România este printre țãrile europene cele mai afectate de criza conducãtorilor auto profesioniști, deficitul estimat de IRU ajungând la 71.000 posturi de conducãtori auto profesioniști neocupate la companiile românești de transport rutier.

UNTRR semnaleazã de mult timp autoritãților române criza acutã de conducãtori auto profesioniști cu care se confruntã companiile de transport rutier, solicitând MTI și MAI mãsuri urgente precum deblocarea angajãrii conducãtorilor auto extracomunitari la companiile de transport rutier din România, iar prevederile legislației europene recent adoptate creeazã cadrul necesar angajãrii conducãtorilor auto ucraineni, în contextul invadãrii Ucrainei de cãtre Rusia.

Astfel, Regulamentul european nr. 1280 din 18 iulie 2022 stabilește mãsuri specifice și temporare aplicabile documentelor conducãtorilor auto eliberate de Ucraina în conformitate cu dreptul sãu intern, respectiv:

· Recunoașterea permiselor de conducere eliberate de Ucraina în Statele Membre UE
· Recunoașterea cãrților de calificare a conducãtorului auto și atestatelor de conducãtor auto eliberate de Ucraina stabilind cã pe baza acestora, România și toate celelalte State Membre pot sã elibereze conducãtorilor auto ucraineni cãrți de calificare a conducãtorului auto sau permise de conducere înscrise cu codul special al Uniunii “95.01 (max. 6.3.2025)” sau atestate de conducãtor auto înscrise cu codul special al Uniunii “95.01 (max. 6.3.2025)” .

Pentru eliberarea acestor documente de cãtre un Stat Membru UE, conducãtorul auto ucrainean titular al cãrții de calificare a conducãtorului auto eliberate de Ucraina trebuie sã urmeze o formare obligatorie complementarã de minim 35 ore încheiatã cu un test scris sau oral ori un examen pe calculator în centre de testare desemnate.
România și toate celelalte State Membre UE trebuie sã informeze Comisia cu privire la normele naționale adoptate în conformitate cu prezentul Regulament 1280/2022 înainte de eliberarea cãrții de calificare a conducãtorului auto sau de înscrierea pe permisul de conducere/atestat a codului special al Uniunii “95.01 (max. 6.3.2025)”.

Având în vedere faptul cã prevederile Regulamentului 1280/2022 au intrat deja în vigoare la nivel european și multe State Membre permit angajarea imediatã a conducãtorilor auto ucraineni, UNTRR solicitã autoritãților române sã aplice fãrã întârziere noile prevederi europene privind recunoașterea permiselor de conducere și a cãrților de calificare ale conducãtorilor auto ucraineni, pentru a permite și transportatorilor rutieri români sã angajeze rapid conducãtori auto profesioniști din Ucraina printr-o simplificare a procedurilor administrative.

Related posts