UNTRR solicită exceptarea clară a șoferilor profesioniști de la măsurile de carantină

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitã Guvernului României clarificarea Hotãrârii Comitetului Naþional pentru Situaþii de Urgenþã (CNSU) nr. 77 din 30 septembrie 2021 prin introducerea prevederilor articolului 4, literele b și c, din Hotãrârea CNSU nr. 28 din 14 mai 2021, precizează transportatorii într-un comunicat transmis redacției.

“Reamintim cã Hotãrârea CNSU nr. 43 din 1 iulie 2021 a modificat Hotãrârea CNSU nr. 28 din 14 mai 2021, prin eliminarea art. 4, pct b. și c., ceea ce a condus la perturbarea activitãții industriei de transport rutier.

Având în vedere cã șoferii de camioane își efectueazã activitatea și odihna în cabinã și sunt mai izolați decât orice altã categorie socialã, UNTRR solicitã reintroducerea în Hotãrârea CNSU nr. 77 din 30.09.2021 a excepțiilor de la mãsura carantinei pentru:

– conducãtorii  autovehiculelor  de  transport  marfã  cu  capacitatea  maximã autorizatã  mai  mare  de  2,4  tone  precum  și  conducãtorii  autovehiculelor  pentru transport   persoane   care   au   mai   mult   de   9   locuri   pe   scaune,   inclusiv   locul conducãtorului

– conducãtorii  auto, care  se  deplaseazã  în  interesul desfãșurãrii profesiei din statul de rezidențã al acestora într-un  alt  stat  membru  al Uniunii  Europene  sau  dintr-un  alt  stat  al  Uniunii  Europene  în  statul  de  rezidențã, indiferent dacã deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu

Șoferii profesioniști sunt exceptați în toate țãrile UE și non-UE de la mãsurile de carantinare, având în vedere cã stau singuri în cabinã peste 90% din timp. Aceștia au fost în prima linie de la începutul pandemiei, livrând alimentele și medicamentele necesare pentru populație.” susțin transportatorii în comunicat.

De exemplu, începând cu data de 03.10.2021,  Germania a inclus România în lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat (zone de risc, cu incidențã ridicatã). În acest sens, cetãțenii români au obligația de a se înregistra online și vor intra în autoizolare dacã nu pot prezenta dovada testãrii, vaccinãrii sau vindecãrii de virusul SARSCoV2. Cu toate acestea, transportatorii rutieri sunt exceptați de la obligațiile de înregistrare a intrãrii și de autoizolare.

Mãsurile adoptate de statul român prin Hotãrârea CNSU nr. 43 din 1 iulie 2021 sunt posibile generatoare de abateri de la legislația în vigoare. Totodatã, traficul de camioane se va muta în Serbia sau Ungaria, cu implicații majore asupra bugetului de stat.

Hotãrârea CNSU nr. 77 din 30 septembrie 2021 introduce o prevedere destul de neclarã – “conducãtorii auto se excepteazã de la mãsura carantinei dacã prezintã rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecþia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în þarã, iar deplasarea se realizeazã doar în scop profesional” – ceea ce ar putea duce la o aplicare eronatã și neuniformã a legislației din partea autoritãților de control de la frontiere.

În acest sens, UNTRR solicitã autoritãților române emiterea unei noi hotãrâri în care sã fie reintroduse prevederile art. 4, pct. b. și c. din Hotãrârea CNSU nr. 28 din 14 mai 2021.

Related posts