Transportatorii încep să fie afectați de criza de AdBlue din Europa

Marii producători de AdBlue, aditivul care ajută sistemele SCR ale mașinilor să reducă emisiile de oxizi de azot, au restricționat vânzările afectând în special transportatorii de mărfuri.

Cei care utilizează mașini diesel de generație mai nouă, dotate cu sistem SCR (Selective Catalytic Reduction) – indiferent că vorbim despre autoturisme sau vehicule de transport mărfuri sau persoane – știu că pentru a funcționa în parametri optimi, mașinile lor au nevoie, pe lângă carburant, de un aditiv menit să reducă emisiile poluate. Denumit AdBlue, acesta poate fi achiziționat de la stațiile alimentare sau din magazine.

De câteva săptămâni, companiile de transport au observat că devine tot mai dificil să își asigure stocurile de AdBlue. În ultimele zile, chiar și în benzinăriile frecventate de posesorii de autoturisme, acest aditiv a devenit mai greu de găsit.

Motivele penuriei de AdBlue care amenință în special utilizatorii de mașini alimentate cu motorină sunt legate de reducerea producției de către majoritatea producătorilor acestui aditiv. Acuzând costurile mari de producție generate de scumpirea gazelor care ajută la producerea AdBlue, producătorii fie au oprit complet producția, fie au redus-o semnificativ.

Un exemplu clar vine de la compania BASF care a anunțat reducerea substanțială a producției de AdBlue din cauza scumpirii gazului necesar în procesul de producție al ureei sintetice. O măsură similară au luat și SKW din Germania sau Yara din Italia, în timp ce slovacii de la Duslo – cei mai mari producători de AdBlue din Europa – au luat o decizie chiar mai drastică oprind temporar producție.

Related posts