MementoBUS cere Guvernului liberalizarea transportului rutier de persoane

Compania de transport low cost cu autocarul controlată de turoperatorul Christian Tour, MementoBUS, solicită Guvernului liberalizarea pieţei transportului rutier de persoane, ceea ce ar aduce scăderi de preţuri în acest sector de până la 80%, a anunţat miercuri compania.

Spre deosebire de transportatorii care au protestat astăzi în Bucureşti, blocând oraşul pentru a cere, practic, păstrarea monopolului deţinut deja de firmele vechi din piaţă şi garantat de stat, condamnând astfel călătorii la condiţii de transport mizere, compania MementoBUS solicită Guvernului României să ignore aceste proteste de tip mafiot şi să acţioneze în interesul cetăţenilor, liberalizând piaţa transportului rutier de persoane şi oferind implicit românilor acces la călătorii cu autocarul cu până la 80% mai ieftine”, se arată într-o comunicare transmisă de companie către Truckandvan.ro.

Transportatorii au organizat miercuri un protest în Piaţa Victoriei, la care au luat parte aproximativ 800 de persoane, majoritatea taximetrişti. Transportatorii au renunţat la protest după ce delegaţia acestora primită la Guvern a ajuns la un acord privind privind promovarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Reprezentanţii MementoBUS susţin că într-o ţară în care transporturile aeriene sunt liberalizate, iar intrarea pe piaţă a unor companii low cost precum Wizz Air, Ryanair şi Blue Air a ieftinit chiar şi de cinci ori zborurile interne şi cu până la 90% zborurile externe, un grup de transportatori a protestat miercuri în faţa Guvernului, cerând scoaterea în afara legii a unor firme nou intrate pe piaţă, pe care le acuză de “concurenţă” neloială, şi au solicitat, în paralel, majorarea tarifelor taxiurilor în Bucureşti.

MementoBUS a precizat că prin acest demers, protestatarii încearcă, de fapt, să elimine orice eventuală concurenţă şi să-şi păstreze poziţia privilegiată pe o piaţă dominată de servicii proaste, nesiguranţă şi preţuri mari.

“Situaţia absolut distructivă cu care se confruntă piaţa de servicii de transport rutier de persoane are un efect nociv asupra economiei României. Corupţia generalizată afectează transportul rutier regulat de persoane şi demonstrează că, din nefericire, piaţa de servicii de transport public de persoane nu este una liberă, care să funcţioneze după principiile liberei concurenţe şi ale economiei de piaţă, ci, dimpotrivă, este acaparată de “băieţii deştepţi” (CDI, C&I, Transmixt, Sir Impex, Rodell, Dacos, Millenium Trans Impex etc.), care s-au instalat confortabil încă de acum 15-20 de ani şi au creat şi dezvoltat un sistem de “relaţii şi cunoştinţe” care a transformat, practic, această piaţă în una cu caracter închis, nefiind accesibilă altor societăţi noi”, se mai arată în comunicatul transmis de compania de transport low cost cu autocarul.

Potrivit reprezentanţiilor MementoBUS, cursele regulate de transport rutier de persoane se fac în prezent în baza unor “licenţe de traseu” pe care le deţin firmele de transport menţionate mai sus, licenţe obţinute în urma unor “licitaţii” organizate de Autoritatea Rutieră Română (ARR).

Cu toate că ARR organizează noi licitaţii, se produce mai întotdeauna doar o “prelungire” a licenţei de rută, pentru că cel mai important criteriu este “vechimea pe traseu” a companiei, context în care totul se întâmplă, în primul rând, în defavoarea călătorilor, mai susţin oficialii MementoBUS.

Compania MementoBUS consideră că, în mod evident, “vechimea” pe care o are o societate în prestarea serviciilor de transport rutier de persoane pe un anumit traseu este absolut irelevantă.

MementoBus este compania de transport a grupului Christian Tour, una din cele mai mari agenţii de turism din România, care împreună cu toate companiile din grupul său, a înregistrat în anul 2015 o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de euro.

Related posts