Invazia Rusiei în Ucraina a mărit cererea din Europa pentru echipamente militare americane

Guvernele europene au abordat guvernul SUA şi contractorii de apărare cu o listă de cumpărături de arme, inclusiv drone, rachete şi sisteme de apărare antirachetă, invazia rusă în Ucraina generând o cerere reînnoită pentru armament american, transmite Reuters.

Germania, care se apropie de un acord pentru 35 de avioane de luptă F-35 Lockheed Martin, a întrebat despre sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice, au declarat surse familiare cu situaţia.

Între timp, Polonia doreşte să achiziţioneze urgent sisteme sofisticate de drone Reaper din Statele Unite, a declarat săptămâna aceasta un oficial guvernamental polonez.

De asemenea, sosesc solicitări din alte ţări din Europa de Est, unde aliaţii sunt dornici să achiziţioneze armament pe care Ucraina l-a folosit cu succes împotriva forţelor ruse, au spus două persoane familiarizate cu cererea, inclusiv rachete antiaeriene Stinger şi rachete antitanc Javelin.

Solicitările au loc în timp ce ţările din Europa măresc bugetele pentru apărare pentru a face faţă unei perspective de securitate din ce în ce mai incerte, Germania, Suedia şi Danemarca fiind printre ţările care promit o creştere bruscă a cheltuielilor.

Aliaţii europeni ”îşi dublează” cheltuielile pentru apărare, a declarat Mara Karlin, secretar adjunct al apărării la Pentagon, săptămâna trecută, după o audiere în Congres, în care a vorbit despre ”agresiunea Rusiei care ameninţă integritatea teritorială a Europei”.

Întrucât vânzarea de arme de către contractorii americani către guverne străine necesită aprobarea SUA, Administraţia pentru Cooperare în domeniul Securităţii de Apărare a Pentagonului are întâlniri săptămânale ale echipei sale europene de gestionare a crizelor, pentru a analiza cererile specifice legate de situaţia actuală din Ucraina, a spus o sursă.

Pentru a accelera aprobarea guvernului SUA pentru vânzările şi transferurile de arme produse de contractorii americani de apărare, Pentagonul a reînfiinţat o echipă care să răspundă cererii crescute.

”Departamentul Apărării explorează opţiuni pentru a susţine nevoile Ucrainei, pentru a reface rapid stocurile SUA şi a umple stocurile epuizate ale aliaţilor şi partenerilor”, a spus un oficial înalt al Apărării, adăugând că Pentagonul lucrează cu contractori la modalităţi ”de atenuare a constrângerilor lanţului de aprovizionare ( şi) accelerarea termenelor de producţie.”

Raytheon Technologies şi Lockheed Martin produc împreună armele Javelins, în timp ce Raytheon produce Stingers.

Potenţialul unei creşteri a vânzărilor de toate tipurile de arme de la începutul invaziei pe 24 februarie a ridicat acţiunile Lockheed cu 8,3% şi acţiunile Raytheon cu 3,9%.

Directorul general al Raytheon, Tom Laliberty, a spus că compania recunoaşte ”nevoia urgentă de a reface stocurile epuizate de sisteme Javelin şi Stinger”.

Orice reorientare semnificativă către Statele Unite ca furnizor este probabil să declanşeze o reacţie din partea industriei de apărare fragmentată din Europa.

Şeful Dassault Aviation a criticat la începutul acestei luni decizia Germaniei de a comanda avioane F-35, spunând că ar putea slăbi sprijinul pentru proiecte de colaborare precum avionul de luptă franco-german FCAS, al companiilor Dassault şi Airbus.

Germania examinează, de asemenea, sistemele de apărare antirachetă fabricate în SUA, cum ar fi Terminal High Altitude Air Defense, deşi acestea nu sunt în fruntea listei de cumpărături, a spus o sursă.

Un politician din opoziţie, de exemplu, a întrebat despre achiziţionarea unui interceptor de rachete cu rază scurtă numit Iron Dome, pentru a proteja Berlinul.

Luarea deciziilor cu privire la aceste achiziţii este în stadiu incipient.

Un purtător de cuvânt al Ministerului German al Apărării a refuzat să comenteze.

Germania era deja aşteptată să decidă în acest an asupra unui nou elicopter de transport greu, ceva care ar putea aduce creşterea cheltuielilor.

Concurenţii pentru tranzacţia de aproximativ 4 miliarde de euro includ CH-53K King Stallion, de la Lockheed Martin, şi H-47 Chinook de la Boeing.

Polonia doreşte să cumpere mai multe drone MQ-9 Reaper produse de General Atomics, inclusiv printr-o procedură specială, accelerată, şi urmăreşte noi achiziţii ulterior, a declarat locotenent-colonelul Krzysztof Platek, purtător de cuvânt al Agenţiei de Armament a Ministerului Polonez al Apărării, într-un interviu acordat în această săptămână.

Related posts