Ce trebuie să faci dacă faci un accident cu o mașină înmatriculată în Ucraina

Un număr semnificativ de mașini înmatriculate în Ucraina intră zilnic în România, în contextul războiului pe care Rusia l-a declanșat în țara vecină. Vă prezentăm mai jos un ghid care vă învață ce trebuie să faceți în caz că intrați în coliziune cu unul dintre aceste vehicule.

Vehiculele înmariculate în Ucraina care intră pe teritoriul României trebuie să dețină obligatoriu, dacă au intrat legal, ori asigurare RCA ori o asigurare de frontieră a cărei funcționalitate este practic aceeași ca a unui RCA. În caz de accident întâmplat pe teritoriul României, cu un vehicul înamtrculat la noi sau în orice altă țară, asigurarea reprezintă garanția faptului că păgubitul (fie că este ucrainean sau român) va fi despăgubit. Sistemul Carte Verde, la care atât România cât și Ucraina sunt parte, garantează acest lucru. De menționat și că șoferii care vor să intre în România cu mașini înmatriculate în Ucraina și trebuie să își facă asigurare de frontieră pentru că nu dețin un RCA valid se vor adresa fie Omniasig fie Euroins.

ApPA – Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor, în colaborare cu XPRIMM și BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, a lansat un Ghid  denumit „Ce faci în cazul unui accident cu o mașină din Ucraina?”.

Acestea ar fi principalele situații prezentate de acest ghid:

1) Când vinovat este șoferul vehiculului ucrainean:

– Dacă vehiculul din Ucraina este asigurat cu o poliță Carte Verde eliberata de un asigurator din Ucraina, atunci persoana păgubită din Romania se vă putea adresa corespondentului Carte Verde al asigurătorului din Ucraina de pe teritoriul României, care se vă ocupa de gestionarea cazului.

– În măsura în care nu reușiți identificarea corespondentului pentru asistenta, vă puteți adresa BAAR – Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din Romania (daca vehiculul ucrainean era asigurat cu o poliță Carte Verde)

  • Dacă vehiculul din Ucraina este asigurat cu o poliță de asigurare de frontiera eliberata la intrarea în Romania, atunci pentru soluționarea daunei vă puteți adresa direct companiei emitente, una dintre cele doua companii de asigurare romanești care a încheiat asigurarea respectiva de frontiera pentru vehiculul ucrainean – EUROINS sau OMNIASIG VIG

În cazul în care mașina ucraineana nu este asigurată, șoferul român/persoana păgubită se va adresa tot Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din Romania pentru a gestiona dosarul de dauna.

2) Când vinovat este șoferul vehiculului înmatriculat în România:

În situația unui accident auto în care șoferul român este vinovat de producerea accidentului, șoferul/persoana păgubită din Ucraina se poate adresa direct asigurătorului RCA al vehiculului vinovat, care vă deschide și vă gestiona dosarul de dauna.

Daca în urma accidentului rezulta și vătămări corporale sau decese, atunci se fac cercetări la fata locului și este posibil că rezolvarea cazului și stabilirea vinovatului de producerea accidentului și evaluarea întinderii prejudiciului să dureze mai mult timp decât în situațiile prezentate succint mai sus și care ar fi fost soldate doar cu daune materiale.

Și pentru aceste cazuri, avizarea daunei se face la fel că în situațiile exemplificate mai sus.

Related posts