De ce nu ar trebui să folosești anvelope de vară pe timpul iernii

Este deja frig și posibil în multe zone să fie gheață sau zăpadă pe șosea. Este timpul să îți schimbi anvelopele la mașină dacă nu ai făcut-o încă. Știm că nu este o activitate pe care să o îndrăgești dar este mai mult decât necesară. Dacă te intrebi dacă ai putea lăsa anvelopele de vară pe mașină, răspunsul este cu siguranță nu! Utilizarea anvelopelor de vară în condiții de iarnă este periculoasă și riști să îți deteriorezi anvelopele definitiv. Anvelopele de vară se deteriorează mai repede la frig și nu vei putea fi în siguranță dacă există zăpadă sau gheață pe carosabil.

Iarna este timpul să scoatem anvelopele de iarnă, deși ideal și indicat ar fi să le montăm odată ce temperaturile scad sub 7°Celsius. Deși pare costisitor să ai două seturi de anvelope, este de fapt mai convenabil, deoarece le vei putea ține mai mult timp pentru că vor rezista mai bine în timp.

Ca în cazul oricărei investiții, economisești bani atunci când obții cea mai mare valoare din anvelopele tale. Pentru a prelungi viața anvelopelor mașinii tale cea mai simplă soluție este de

a le folosi pentru ceea ce au fost făcute, în special pentru anotimpul pentru care au fost create.

Anvelopele de vară au o rezistență mai mică la rulare decât anvelopele de iarnă, acest lucru îmbunătățește eficiența și manipularea pe timpul verii, reducând totodată nivelul zgomotului pe șosea. Deși au aceste calități, pe gheață și zăpadă banda de rulare nu oferă performanțe deloc și riști să conduci pe săniuș.

Anvelopele de vară au o accelerație slabă și rezistență redusă la rulare pe timpul iernii, ceea ce duce la distanțe lungi de frânare pe gheață și zăpadă. Compusul de cauciuc din anvelopele de vară este proiectat doar pentru vreme caldă, pe măsură ce temperatura scade, cauciucul se rigidizează. Chiar dacă nu există zăpadă sau gheață, anvelopa pierde tracțiune.

Anvelopele de iarnă au suprafața de rulare mai adâncă, însemnând o prindere foarte bună pe gheață și zăpadă, ce asigură un timp de frânare mai scurt. Compusul de cauciuc al anvelopelor de iarnă este mult mai moale și rezistă foarte bine la temperaturi foarte reci.

Temperaturile de iarnă aduc mari neajunsuri anvelopelor de vară, cauciucul lor se întărește astfel încât banda de rulare se poate crăpa reprezentând un risc pentru anvelope și pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic.

Costul general pe kilometru va fi cel mai mic atunci când conduci pe anvelope adecvate sezonului și condițiilor de conducere. Avand anvelope de iarnă performante pe mașină, vei obține cei mai mulți kilometri parcurși, împreună cu controlul și tracțiunea pentru care ai plătit. Și vei fi mai sigur pe drum!

Related posts