Daimler a cumpărat Clever Taxi

Compania locală Clever Tech, care a dezvoltat aplicația mobilă pentru comenzi de taxi Clever Taxi, confirmă informația privind preluarea de către Intelligent Apps, proprietarul mytaxi.net. Aceasta este subsidiară a Daimler Mobility Services GmbH, parte din grupul german Daimler, proprietarul Mercedes Benz, informează Profit.ro.

România devine astfel a 11-a țară europeană în care mytaxi funcționează, numărul șoferilor înregistrați urcând astfel la 120.000, cu peste 7 milioane de clienți. Este a doua achiziție a germanilor din acest an. În februarie, mytaxi a achiziționat Taxibeat, liderul de pe piața din Grecia. Taxibeat va fi integrat în platforma mytaxi și va prelua imaginea mytaxi. Intelligent Apps este deținută 100% de Daimler, mai cunoscută sub popularul nume de Mercedes Benz. Daimler controlează MyTaxi și Car2Go, care vor fuziona cu DriveNow (de la BMW). În iulie 2016, mytaxi a anunțat comasarea cu aplicația Heilo, liderul de pe piața din Marea Britanie și Irlanda, un pas important pentru a deveni liderul pieței europene. Ca și compania americană Uber, intrată de asemenea pe piața românească, mytaxi asigură legătura dintre șoferi și pasageri în schimbul unei părți din tariful plătit. Mytaxi se concentrează însă pe taxiuri, în timp ce Uber se bazează pe mașini și șoferi care nu sunt înregistrați oficial ca șoferi de taxi. Anterior tranzacției, acționarii Clever Tech erau Bestjobs Recrutare – 34,11%, Alexandru Dumitru – 29,89%, Mihai Cosmin Rotaru – 29,89% și Andrei Pitiș – 6,11%. Ei susțin că tranzacția are o valoare de ”8 cifre în euro”, ceea ce ar presupune minimum 10 milioane de euro.
“În cazul Clever Tech, valoarea creată în piață înseamnă numărul curselor realizate în urma comenzilor prin Clever Taxi, adică undeva la 50 milioane de curse de la lansare. Negocierile au început în toamna anului 2016 și s-au încheiat în urma cu o lună”, a spus Rotaru. Aplicația Clever Taxi a fost lansată în octombrie 2012 și este disponibilă în prezent în 20 orașe din țară. Aplicația Clever Taxi permite comandarea direct de pe smartphone, în doar câteva secunde, a celui mai apropiat taxi, utilizatorul aplicației având posibilitatea de a alege tariful și compania de taxi preferată. Odată plasată comanda, utilizatorul poate urmări în timp real pe hartă traseul taxiului până la sosirea sa la destinație. Aplicația salvează un istoric al comenzilor și permite notarea șoferului la finalul cursei. Rotaru a estimat că piața serviciilor de taximetrie depășește un miliard de euro și are un potențial de creștere semnificativ în următorii ani.
“Tinerii nu își mai cumpără mașini și utilizează din ce în ce mai mult serviciile de tip car sharing. În România prețul unei curse cu taxiul este redus în comparație cu țările din vestul Europei. În plus, avem probleme cu traficul și nici transportul în comun nu este bine dezvoltat. Ca atare, potențialul pieței este foarte ridicat în următorii ani. În acest an, estimez că valoarea curselor efectuate va depăși un miliard de euro la nivel național. În urmă cu 3-4 ani, această cifră se situa între 700 și 750 milioane de euro”, a spus șeful Clever Tech. Întrebat ce va face cu banii încasați în urma vânzării acțiunilor, Rotaru a spus că va investi în startup-uri. “La acest domeniu mă pricep și aici voi investi”, a adăugat reprezentantul Clever Tech. Anul trecut, Clever Tech a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 1,65 milioane de lei, cu 147% mai mult față de 2015, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe. După doi ani de pierdere (2014-2015), compania a reușit anul trecut să revină pe profit, raportând un câștig net de 102.321 de lei, de la un minus de 535.753 în urmă cu an.
Aplicația myTaxi a fost lansată în 2012 și este funcțională în zeci de orașe ale Germaniei. În urmă cu 5 ani, Intelligent Apps a primit o finanțare de 10 milioane de euro pentru a dezvolta și perfecționa aplicația astfel încât să fie utilă și companiilor de car-sharing. O parte din sumă a fost pusă la dispozia Intelligent Apps de producătorul auto Daimler. mytaxi este un produs al companiei Intelligent Apps GmbH, fondat în iunie 2009, și este prima aplicație care pune în legătură directă pasagerul cu un șofer de taxi. Cu peste 10 milioane de descărcări și peste 120.000 de șofer înregistrați, mytaxi este liderul pieței de e-hailing din Europa. Aplicația este disponibilă în 70 de orașe din 11 țări din Europa. Cu aproape 400 de angajați, mytaxi activează în Germania, Austria, Polonia, Spania, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Grecia și România.

Related posts