Cum să alegi corect jantele în funcție de dimensiune, anotimp și anvelope

Alături de casa pe care o deținem, automobilele sunt probabil cele mai valoroase bunuri ale noastre, de aceea ultimul lucru pe care ni-l dorim este deteriorarea lor. O deteriorare destul de frecventă este aceea a jantelor, care devin uzate și îmbătrânite odată cu trecereea timpului. Jantele noi pot face o mașină veche să arate nouă și să îmbunătățească experiența de condus a șoferului.

O jantă nouă poate da personalitate unei mașini conferindu-i un aspect deosebit și stil unic. Jantele nu sunt identice fiind create diferit, pentru a se potrivi diferitelor tipuri de vehicule. Jantele sunt de dimensiuni diferite ce prezintă caracteristici diferite astfel încât să se potrivească perfect cu anvelopele si designul mașinii. Cea mai sigură metodă de a afla exact dimensiunea de jante de care are nevoie mașina ta este de a consulta manualul sau cartea mașinii.

Jantele standard sau personalizate pot fi comandate prin intermediul magazinelor de tip service auto sau prin magazinul online de anvelope și jante Auto-Soft.

Îi poți da un aspect complet nou vehiculului tău prin cumpărarea unei unor jante noi care să se integreze perfect cu designul mașinii.

Cum se aleg jantele?

Criteriile de alegerea a jantelor țin de diferite aspecte precum numărul de prezoane, anotimpul, tipul de mașină (de familie, sport sau utilitară) dar și de preferința șoferului pentru produsele OEM (Original Equipment Manufacturer) sau produsele aftermarket.

Se aleg în funcție de anotimp

Șoferii pot alege dintre modelele de jante de iarnă și modelele de jante de vară. Diferența majoră dintre aceste două tipuri de jante constă în materialul din care sunt fabricate și modul în care acest material se comporta la rularea în diferite condiții.

Jantele recomandate pentru sezonul rece sunt cele din oțel. Producatorii recomanda folosirea acestui tip de janta impreuna cu o anvelopa cu talon mare si latime redusa pentru aderenta.

Jantele recomandate pentru sezonul cald sunt cele de aliaj ce au diametrul si latimea mai mare, ca anvelopa sa aiba o stabilitate superioara si o franare mai rapida. Acest tip de jante prezinta greutate mai mica, durabilitate sporită si design mai aspectuos.

Se aleg în funcție de diametru, lățime și înălțime

Diametrul jantei se măsoară în inchi, și înseamnă distanța dintr-o parte în cealaltă a jantei, trecând prin centrul jantei. Se găsesc în dimensiuni mici (11”) pentru diferite remorci și mașini mici și ajung până la dimensiuni foarte mari (<24”) pentru vehicule utilitare, camioane, tractoare.

În mod obișnuit, vehiculele utilitare vin echipate din fabrică cu jante de oțel, deoarece acestea sunt mai rezistente pentru acest tip de vehicul și se pot repara cu ușurință prin îndreptarea lor cu aparatură profesională la un service auto specializat fără costuri prea mari, în cazul unor mici deteriorări.

Aceste dimensiuni apar în cartea tehnică a mașinii, deci nu trebuie să căuți prea mult până gasești dimensiunea potrivită pentru mașina ta.

Lățimea interioară a jantei este dată de măsurarea distanței dintre marginile jantei și este exprimată în inchi. În funcție de această dimensiune ne putem da seama de lățimea minimă și maximă pe care o pot avea anvelopele pantru a se potrivi perfect.

PCD-ul sau “Pitch circle diameter” este distanța dintre prezoane, sau cercul imaginar trasat din centrul fiecărui prezon, acesta se măsoară în mm.

Acum că îți este mai ușor să faci alegerea potrivită, poți căuta liniștit modelul de jante care să îți complimenteze mașina perfect!

Related posts